Плажни спортове във "Владиславово" и без компромиси в "Гъбена махала"

Програма за района през 2014-а оповести кметът Неделчо Михайлов

В 7 основни точки е събрал най-важните неща, които трябва да бъдат свършени във "Владиславово" кметът на района Неделчо Михайлов.

Сред добрите новини, към които ще се стреми, той на първо място поставя параклиса „Свети Мина”, който на празника на района - 21 май 2014, трябва да бъде осветен от Негово Високопреосвещенство Митрополит Йоан.

"Същото намерение имам и за районния стадион – до пролетта, това спортно съоръжение трябва да придобие своя завършен вид и да се ползва , както от детската школа и детския отбор на ФК „Варненчик”, така и от нсички наши съграждани, подчертавам напълно безплатно.
Планирам освен футболния терен и игрището за плажен волейбол, да създадем и игрище за плажен футбол или тенис корт.
Предстои също така началото на ремонта на спортната зала в близост до стадиона и превръщането и в боксова зала и зала за фитнес", пише Михайлов.

През 2014-а районният парк трябва да добие завършен и приветлив вид и да се превърне в любимо място за почивка и спорт. "Като казвам спорт, имам предвид намерението ми асфалтираните площади в парка да се превърнат в изкуствени терени за спорт", уточнява кметът.

Той оценява като недостатъчни усилията по косенето на зелените площи и добавя: "Да са надяваме, че фирмата, която ще спечели обществената поръчка относно озеленителните мероприятия, вкл. и косенето ще бъде по – компетентна и под мой контрол и ръководство районът ще изглежда както бих искал аз.
И както бихме искали всички всъщност".

И още:

Бъдещето на бул. „3 март” – въпрос, който живо интересува както мен, така и всички жители на района, зависи от бързината, с която ще се реализира високоскоростната отсечка за градския транспорт. Тя вклюваща точно и участъка от булеварда в район "Владислав Варненчик".

Не съм се отказал от намерението си със собствени сили да реновираме стари и негодни детски площадки. С общи усилия – мои и на общината, мисля, че през тази календарна година ще настъпи чувствителна промяна в изгледа на повечето от тях.

За осветлението проблем сега, освен регулярните повреди на лампи, имаме в 4-ти микрорайон, около 406 блок, както и на бул. „Константин и Фружин.” През седмицата, която предстои, повредите ще бъдат отстранени.

Ще продължим традицията, поне по моята преценка, район „Владислав Варненчик” да бъде най–чистият район в общината. Заслуга най-вече има фирмата, която чисти района.
Доброто взаимодействие е от първостепенно значение.
Като добър знак за годината възприемам това, че фирмата – за своя сметка, разбира се, закупи 15 нови машини, с които надявам се, процесът на почистване ще е още по – добър.


Михайлов е категоричен, че акцията, подета в края на миналата година срещу незаконното строителство в "Гъбената махала", макар и „ловко” забавена с няколко месеца от проверените, ще продължи по процедура и в срок. Компромиси няма да има за нарушителите.

Време е да обърнем внимание и на селищните образувания в района, смята кметът: "Ще продължат благоустроителните мероприятия касаещи „Ментеше” – там има проблем с водопровода и включването на нови членове, както и наличието на строително сметище в дерето, „Балъм дере” – там инициирахме процедура за създаване на план за улична регулация".

Интересен е коментарът на Михайлов по отношение на точка 6: Опазване на обществения ред: 
С цената на много усилия от различен вид и характер „позаглушихме” циганските сватби. Този процес ще продължи и през 2014-а година с пълна сила. Не може доброто настроение на шепа хора да влияе на настроението на целия район и това няма да се толепира.
Същевремнно, набелязали сме мерки, нетрадиционни, бих ги нарекъл, за приключване на безобразието с изсичането на горската маса в гората на района. Горското стопанство, чията собственост е горският масив, би трябвало да се замисли, дали точно ние трябва да вършим това...

"Крайно време е някои от работещите в районното кметство да свикнат да приемат идеята, че те служат на гражданите, а не обратното.
На който не му харесва тази идея, зад която аз заставам, е свободен да си ходи.
Няма да се поколебая, както е било досега, да се разделя с всеки, който не споделя вижданията ми по отношение на обслужването на гражданите. Разделихме се с доста хора по тази причина. И ще продължим да се разделяме. Абонирани и пожизнени работни места в кметство „Владислав Варненчик” няма", заявява кметът.

Той анонсира, че два големи проекта ще имат началото си през 2014 година.
Едното е започване на процедура, за отреждане на терен за изграждане на църква в „Касиева градина”.
Второто е първи процедурни стъпки за конкурсно начало за започване на жилищно строителство. "Районът ни е млад, с много млади семейства и перспективен. Общинският жилищен фонд очевидно не е достатъчен.
Затова моето желание е, където е възможно, общината да проведе консурси за строеж на т. нар. „пломби”. Терените, на които е възможно това, са общо 16 на брой. Реализацията на този проект ще даде възможност на много млади семейства да намерят своя дом", пише Неделчо Михайлов.

И за финал:

Във всеки случай, трябва да го кажа: Районът е в дълг към 2 и 4 микрорайони!
И това не е от вчера.
Пренебрегвани във времето, изоставането им по отношение на развитие, инфраструктура и благоустройство вече е сериозно.
Време е, и то точно сега, тази несправедливост да бъде прекратена.

При всички случаи има и недоволни от управлението на района.
Обратното би било ненормално и дори обезпокоително.
Със сигурност има и слабости в този текст, който няма официален характер, но дава светлина по отношение на посоките на усилия и развитие.
Текстът е отворен за предложения, аргументирани критики и идеи.
В това силно политизарано време на безмислена партизанщина и крясъци ще се опитам да свърша малко работа.
С ваша помош.
Напред и Бог да е с нас!