Повече от милион пътници кацнаха на летище Варна

Ръст на пътниците и нов пътнически терминал са само част от успехите на летище Варна през изминалата година

Ръст от 8 % на обслужените пътници бележи летище Варна през 2013 година. Техният брой достигна 1,32 милиона пътници, което прави 2013-та най-добрата от 5 години насам.
На 2 август са били обслужени 19 380 пътници - най-големият брой за един ден в цялата история на летището.


На първо място по брой през миналата година са гостите от Русия - 380 000. Следват ги пътуващите от Германия и по вътрешни линии. Най-популярните дестинации са: Москва, София, Санкт Петербург. През 2013 летището обслужва нови дестинации в Норвегия, Турция, Словакия,  Полша, Дания, Русия, Гърция. Основните пазари остават Русия и Германия. Съществен ръст бележат пътуващите от и за Беларус. Дестинация Москва отново води челните позиции по брой пътници през 2013 година.


Инвестицията и изграждането на новия пътнически терминал е от съществено значение за развитието на черноморския град и туристическата индустрия в България.  Новата терминална сграда разполага с обширна зона за пристигащи и заминаващи пътници, модерна система за обслужване на пътници и багаж, атрактивна търговски зони.

Всички процеси в новите съоръжения са автоматизирани. Проектът, дело на известни световни проектанти и дизайнери, цели запазване на ваканционното настроение на пътниците по време на целия им престой на летищата, в съчетание с характерни елементи от българската архитектура и природа.

През 2013 от и до летище Варна полети изпълняваха 131 авиокомпании. От тях 13 са новите клиенти на летището.


На 30 март 2014 година на летище Варна ще стартира нова редовна линия до Белград на авиокомпания Air Serbia. Полетите ще се изпълняват три пъти седмично, а от месец юни ще станат ежедневни.