Правителството прие скандалния НК, за да се хареса на Брюксел

Новините

16-01-2014, 07:24

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Вицепремиерът Зинаида Златанова увери, че мракобесните текстове са редактирани или отпаднали, но новият вариант не бе публикуван

Проектът за нов Наказателен кодекс (НК), който получи остри критики от юристи и от неправителствения сектор заради скандални текстове в него, вчера изненадващо беше гласуван от правителството набързо и без много дебати. Внасянето му не беше предвидено в дневния ред на кабинета, което означава, че се е случило нещо извънредно. Още повече че в неделя министърът на правосъдието Зинаида Златанова обеща, че няма да се бърза, спорните разпоредби ще бъдат прецизирани, след което проектът отново ще бъде на разположение на сайта на министерството за оглеждане от гражданите и експертите. Във вторник неправителствените организации дори я призоваха да отложи с 6 месеца гласуването на проекта, за да се изчисти всеки недостатък.

След заседанието вчера Златанова се оправда за експресното внасяне на проекта в Министерския съвет с Европейската комисия и предстоящия й доклад за правосъдието и вътрешните работи на България следващата седмица. Очаква се той да е силно критичен. "Ако бяхме забавили с 6 месеца проекта, щеше да има критики, че министърът се е провалил и не е изпълнил препоръка на Брюксел", обясни Златанова и цитира препоръка, че новият НК е трябвало да влезе в сила до края 2013 г. Тя увери, че от законопроекта са отпаднали най-спорните текстове. Например отпаднал бил текстът, който предвиждаше до 1 година затвор за непозволено фотографиране или филмиране извън публична проява. Той предизвика остри възражения, тъй като беше определен като репресивна норма и налагане на цензура, както и за опит на политиците да се скрият от обективите на фоторепортерите. Променен бил и текстът, според който на затвор подлежи всеки, "който се постави в услуга на друга държава или на чужда организация, или на организация под чужд контрол, за да й служи във вреда на републиката". Срещу това предложение се обявиха неправителствените организации, които предупредиха, че тяхната дейност може да попадне под ударите на разпоредбата. Златанова обясни, че този текст вече ще се отнася само за военно време. Отпаднал бил и текстът, който предвиждал затвор за налагане на цензура. Новото предложение предвиждало наказание глоба. Кабинетът взел предвид и становището на Министерството на околната среда и стотиците писма от граждани и природозащитни организации за запазване на сегашните наказания за престъпления срещу животните, които иначе щяха да бъдат намалени.

Правосъдният министър даде да се разбере, че правителството няма да вземе предвид забележките на бизнеса срещу криминализирането на "осуетяването на установяване или заплащане на осигуровки". Във вторник зам.-председателят на БСК Димитър Бранков коментира, че не може да се въвежда затвор, когато не са използвани всички възможности за контрол, които дава сегашното законодателство, както и че такива текстове нямат аналог в други страни. Златанова обаче посочи, че текстът за укриването на осигуровки е бил вкаран по искане на синдикатите през 2010 г., а две години по-късно е било постигнато съгласие по него и с работодателските организации. Работодателите обаче считат това споразумение за невалидно.

Правосъдният министър пропусна факта, че на практика приетият ненадейно проект не е бил подложен на обществено обсъждане, тъй като в него има доста нови текстове. От пресцентъра обясниха, че новият вариант на НК ще бъде представен за обсъждане на 21 януари - ден преди доклада на Брюксел. Дотогава трябвало да се прецизират новите текстове и да се направят промени в преходните и заключителни разпоредби на закона. Това означава, че правителството е гласувало проекта, без да е видяло промените.

Според Златанова всички притеснения за прибързаност и недостатъчно обсъждане се безпочвени. "Направихме достъпно за всеки гражданин обсъждането на този закон. Не съм привърженик на обсъждането в рамките на два часа от няколко души в една зала, игнорирайки всички останали мнения. Обикновено се канят хора, които ще подкрепят позицията ни. Ние постъпихме съвсем различно", допълни тя.

Работата по проекта започна през юли 2010 г. Общественото му обсъждане обаче стана възможно едва на 21 декември м.г., когато той беше публикуван в интернет. Това съвпадна с началото на празниците и реално дебат по проекта имаше само през последните няколко дни, когато станаха известни спорните текстове в него.