Кметът: Работа вместо спекулации

Мисия Варна

15-01-2014, 17:47

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Портних отчете първите шест месеца като кмет

Няма да позволя да бъде подменен дневният ред на Варна, категоричен е Иван Портних

Има опити реалните резултати във Варна да бъдат скрити от спекулации и скандали. Това стана ясно днес от думите на кмета Иван Портних, който отчете свършеното през първите 6 месеца от мандата си. Пълния текст на отчета можете да видите тук.

"Реалните резултати, които се постигат във Варна през изминалите 6 месеца, не се харесват на всички и това, че нещата в града се случват реално, за някои е проблем. Правят се опити да се подмени дневният ред на Варна и да се игнорира постигнатото", това заяви Иван Портних след като коментира обещаното и свършеното от юли досега. Като пример за това той посочи "необяснимото връщане на цяла сесия на Общинския съвет от областния управител Иван Великов".

"Това се прави в момента, в който усилията на Общинския съвет трябва да бъдат насочени към изготвяне и приемане на бюджета за 2014 година. Прави се без ясни мотиви. Това не е от полза за варненци", категоричен беше Портних. Той на свой ред попита кой ще понесе отговорността за действията на Иван Великов след като вчера депутатът от ГЕРБ Емил Радев обеща да отправи парламентарно питане за това кой стои зад варненския губернатор, кой го е предложил за този пост и знае ли въобще правителството за случващото се във Варна по вина на назначения от него областен управител.

Кметът не скри опасенията си, че "подобни опити ще бъдат осъществявани и в перспектива" и уочни, че работи и ще работи с всички, които полагат усилия за развитието на града, включително и с варненските депутати независимо от коя политическа сила са те. Така той недвусмислено отрече твърденията, че обслужва интереси на някои от тях и определи като неуместна думата "совалки", използвана по адрес на действията му.

Кметът беше категоричен, че твърденията за дефекти в новите автобуси, доставени с европари, са спекулации. На 5 хил. км. автобусите имат задължителен гаранционен сервиз. След като пристигнаха на собствен ход и минават на ден по илиците на града между 150 и 220 км, някои от тях вече са навъртели този километраж. Всички консумативи като филтри и масло са доставени в срок. Екип от техници под контрола на специалисти от Полша извършват нужната профилактика, която ще спести големи суми от бъдещи ремонти. До края на седмицата всички автобуси ще минат през гаранционния преглед и отново ще бъдат в движение, обясни Портних.

Той сложи точка и на спекулациите с "дупките" по прясно ремонтираната ул. "Брегалница". Засега там са подменени само основата, всички подземни комуникации и е положен биндер. По време на ремонта най-после са положени и кабели за двойно захранване на еленергия на АГ болницата и Бърза помощ, осигурен е и резервен маршрут за линейките по ул. "К. Шиваров". През март, след като бъде проверена усточивостта на трасето от евентуални слягания и времето отговаря на технологичните изисквания, ще бъдат положени и два пласта асфалт, ще бъдат оформени прилежащите площи, градинките, ще бъде направена и маркировка. "От тук нататък, това ще бъде стилът на работа - на цялостни ремонти, не на кърпене, с което ситуацията е ясна на всички. Така направихме с "Брегалница", с ул. "Струга", с булевардите "Сливница" и "Владислав". Поставили сме си амбициозни планове за 2014 година за сериозно подобряване на уличната инфраструктура", каза Портних.