Морската и Аспаруховият парк – с паркоустройствени планове

Кметът настоява в идейния проект на паркоусторйствен план за Аспаруховия парк да бъде предвидено място за изграждане на църква

"От началото на управлението ни на Варна се борим да въдворим ред в Морската градина. Бяха издадени заповеди, с които се забранява достъпа на автомобили. В момента върви процедура по избор на изпълнител на паркоустройствения план. До утре е срокът за подаване на документи, в петък започва разглеждането им. Това е един изпълнен ангажимент пред варненци, защото този план ще отговори на много въпроси за бъдещето на важна зона за града". Това обяви кметът Иван Портних по време на пресконференция.

Той добави, че община Варна ще инициира конкурс за изготвяне на идеен проект на паркоусторйствен план и за Аспаруховия парк. "Тъй като разчитаме на креативни идеи, ще поканим и младите архитекти - студентите от ВСУ“, каза кметът. Според него планът ще даде рамка за търсене на средства за финансиране и развитие на парка. "Ще настоявам в заданието да бъде предвидено място за изграждане на църква, тъй като това е желание на много хора от район "Аспарухово", а и доколкото ми е известно църква до вода във Варна не е строена", каза Портних.

Кратка ретроспекция по темата Морска градина направи и Пламена Маринова, зам.-кмет по юридическите въпроси. "Знаете, че затегнахме контрола по изпълнението на заповедите за забрана на коли в парка. Чрез тях ние реализирахме една законово регламентирана презумпция – Наредбата на ОбС, която е факт, и която всеки трябва да спазва.

Към момент заповедите на община Варна се обжалват, като общо заведените дела срещу тях са 11 – цифра, която, предполагам, че е далеч по-малка от броя на засегнатите лица, живеещи на територията на парка. По повод коментарите за засегнати конституционни права е важно да подчертаем, че има кадастрална карта, която ние като администрация не можем да променим, както и общинска наредба, определяща, че в Морската градина има алеи, а не улици.

Срещу наредбата няма постъпили възражения – колкото и да е странно", каза Пламена Маринова.

"Лятото идва и в Морската градината трябва да има ред, независимо, че заповедите са в съдебна процедура, която може да продължи 2 години. И според кадастъра, и според наредбата за ОбС в парка има алеи и по тях движението на автомобили е недопустимо", каза още Портних.