Гърция обвинява българка за потънал кораб с оръжие

Крими

14-01-2014, 06:25

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

На борда на потъналия 2000-тонен товарен кораб "Nour M", плаващ под флага на Сиера Леоне, е имало 20 000 автомата "Калашников"

Българка бедства на гръцкия остров Родос, където от месец е задържана по обвинение, че е потопила спрян от бреговите власти товарен кораб, пълен с оръжие. Това алармира известният адвокат по морско право Христо Раев, когото арестуваната Семра Хюсеинова отчаяно помолила за съдействие.

В дъното на драмата на 34-годишната нашенка е потъването на 2000-тонния товарен кораб "Nour M", плаващ под флага на Сиера Леоне. В началото на ноември той бил задържан от гръцките брегови власти в Егейско море, близо до остров Родос, по подозрение, че на борда му има нелегално оръжие. Оказало се, че 42-годишното корито вози

20 000 автомата "Калашников",

боеприпаси и експлозиви, произведени в Украйна. Корабът ги натоварил на 25 октомври в порт Николаев. 5 дни по-късно спрял в Истанбул и по график трябвало да откара стоката в Триполи. Гръцките власти заподозрели, че пратката е част от канал за трафик на оръжие, чрез който търговци от Одеса снабдявали ембаргови режими като този на Башар ал Асад в Сирия.

Затова "Nour M" бил отклонен от курса си и принудително закотвен на кей на о. Родос, а 7-членният турски екипаж - задържан. Заедно с тях в ареста попаднала и Семра Хюсеинова. Тя била наета от турския собственик на "Nour M" да занесе на о. Родос документите на стоката.

Според тях автоматите разполагали с нужните сертификати, обясни адвокат Раев. Оръжията били спазарени между украински продавач и либийски купувач.

Хюсеинова е родом от Търговище, но от няколко години живеела и учела в Истанбул. Заради познанията си по български, турски и английски език тя често била наемана от различни корабособственици да им съдейства за преводи и преговори.

В началото на декември миналата година 34-годишната жена била ангажирана от турска фирма, собственик на 2000-тонния кораб "Nour M", да занесе на о. Родос някакви документи. 
Тя доставила книжата до острова, но преди да отпътува за Истанбул - на 11 декември 2013 г., се разразила голяма буря. Малкият "Nour M" бил закотвен на незащитен кей. Вълните го заблъскали, той се килнал на ляв борд и потънал заедно със стоката за милиони долари.

Въпреки че мястото на акостиране се определя от капитана на пристанището, с прокурорско разпореждане били арестувани Семра и екипажът на кораба.

"Цяла седмица са ги държали в един килер в сградата на морската администрация - без храна, вода, тоалет, баня", възмутен бе Раев. След това гърците пуснали всички, но забранили на Семра и на капитана да напускат острова. Местен адвокат, когото тя наела, обяснил, че е по-добре да се признае за виновна. Турската фирма, която я наела, отказала да се занимава със случая .

"За да пуснат Семра под гаранция, гърците искат 50 000 евро. Вината за потъването на кораба е на портовите власти в Родос. А Семра е просто един пощенски гълъб, тя дори не е стъпвала на борда", разясни Христо Раев. След като се свързал с посолството ни в Атина адвокатът получил отговор оттам, че срещу нашенката се води разследване за

умишлено потапяне на кораб

с цел извличане на финансови облаги. Дипломатите ни не успели да говорят с Хюсеинова, мобилният телефон бил изключен. Те поискали официална информация от гръцките власти.

"Месец след ареста още нямам такава. Обвинението е абсурдно! Българката трябва да бъде освободена незабавно и да си потърси правата за незаконния арест в нечовешки условия", коментира Раев, който чака вести от посолството в Атина и от външно министерство.