Заради слабите оценки може да слеят Автото и Механото

Възможно е Професионалната гимназия по машиностроене и транспорт (ПГМТ) да се слее със съседната Професионална техническа гимназия

До евентуална оптимизация може да се стигне най-вече заради слабите резултати на учениците в училището, популярно като Автото. Това заяви за Дарик Венцеслава Генова, началник на Регионалния инспекторат по образованието.

За последните 3 години в ПГМТ средният успех на учениците на матури е от 2,50 до 2,90, което е най-слаб резултат от всички училища във Варненска област, изтъкна Генова. Това накарало експертите от инспектората през декември да започнат цялостна проверка в професионалната гимназия. При поредния ден от проверката, миналия петък, експерти от Образователния инспекторат констатирали и фрапиращо слаба посещаемост. В класните стаи са били преброени едва 80 ученици от общо 318 записани в професионалната гимназия, отчете Генова.

Проверката в Автото ще продължи до края на януари. След като станат ясни резултатите, ще се прецени дали сливането на двете професионални школа е най-добрият вариант за бъдещето на Автото. Училището е свързано с Професионална техническа гимназия с топла връзка, защото това е сградата на някогашния Механотехникум. Учителите и учениците от Автото ще преминат към новото училище, като съкращения на преподаватели няма да има, увери Генова.

Досега по темата:
Ученици протестираха в Автото, не пуснаха образователни експерти
Учителите от Автото: Ние работим със социално слаби ученици и се справяме много добре