Кукери ни вкараха в топ 15 на зимните дестинации на National Geographic

Страната ни е в компанията на парка Йелоустоун в САЩ, Златния бряг в Австралия, Зимния фестивал във Флорида и езерото Байкал

Списание National Geographic публикува топ 15 най-добрите зимни дестинации, а България намери място в класацията. Страната ни е в компанията на парка Йелоустоун в САЩ, Златния бряг в Австралия, Зимния фестивал във Флорида и езерото Байкал (виж класацията).

Изданието отделя място и горещо препоръчва да се посетят кукерските игри в Перник тази година, по време на фестивала "Сурва". Гонене на зли духове и пречистване за плодородна година - така е описан обичаят с обикалянето на кукери. Фолклорни танци и музика съпровождат ритуала, но истинските участници са маскирани и костюмирани мъже, представящи мистичният и древен ритуал.

Авторитетното научно-популярно списание посочва кога и къде се провежда кукерският фестивал, както и как да стигнем дотам. Препоръчани са както места за отсядане, така и ястия от националната ни кухня, като кавърма, таратор и зеленчукова яхния. Дават се и интересни факти от начина ни на живот. За пушенето се споменава, че е забранено в закрити помещения, макар че се обсъждат промени за частичното му разрешаване.

Споменава се, че българите освен, че си празнуваме рождените дни, имаме и именни. Списанието обяснява традицията с имените дни с обичая да празнуваме деня на светеца, на когото сме кръстени. Хората, които не са приели името на светец, просто пропускат един допълнителен повод за празнуване.

Влизането на България в най-добрите зимни трипове на  National Geographic е поредната добра вест за родния туризъм. В началото на годината друго авторитетно издание постави страната ни в топ 10 за ваканция през лято 2014, а малко по-рано нареди плажа на Златни пясъци сред най-добрите в света.