200 души месечно минават през циклотрона в Терапията

Мисия Варна

13-01-2014, 10:45

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Правят нови радиофармацевтици за карцином на простатата

На 180-200 пациенти месечно се извършват РЕТ/СТ изследвания с помощта на първия и единствен в страната циклотронен комплекс, съобщиха от клиниката по нуклеарна медицина в УМБАЛ „Св. Марина”.Подобреният пациентопоток позволява адекватно менажиране на листата на чакащите, престоят в която е съкратен до минимум и към момента не надхвърля десетина дни, т.е е сведен до разумни от клинична гледна точка срокове, уточняват от клиниката. Циклотронният комплекс позволява производството на малки дози, съобразно работния график на клиниката и потока пациенти за деня. Към комплекса има и лаборатория за качествен контрол на крайния продукт, съобразен с изискваният на последвана ревизия на  Европейската фармакопея. Работата на циклотронния комплекс е обезпечена кадрово от трима радиохимици, трима физици, двама лаборанти и един инженер.

Общият брой пациенти, преминали през клиниката за извършване на РЕТ/СТ за изминалата година, от инсталирането на циклотронния комплекс до сега, надхвърля 1700 души. Пациенти на клиниката са болни от цялата страна, а не само от региона, което прави клиниката център с безспорно национално значение. Доминиращият брой пациенти са тези с онкологични заболявания- основно тумори на белия дроб, лимфоми, тумори на дебелото черво, гинекологични неоплазми и рак на млечната жлеза. В клиниката се извършват изследвания и при пациенти с неврологични заболявания – болест на Алцхаймер, епилепсия, двигателни нарушения.

Приоритет за т.г. ще бъде въвеждането на радиофармацевтици за приложение при простатен карцином, казаха още от клиниката.