Ирландски милиони за родната мида, правят е конкуренция на чилийската

Парите

11-01-2014, 13:22

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Вдигат първото законно рибарско селище до двете фабрики за производство на морски продукти

На два нови проекта - за изграждане на фабрика за преработка на миди и риба и още една за рапани е даден старт през декември в Каварна. Това съобщи кметът на морския град Цонко Цонев. Заводите ще бъдат построени под нос Чиракман.

"Хубавото е че за първи път ще се укрепи нос Чиракман, за да не падат камъни върху инвестицията. Укрепването е много важно за морската част на Каварна", коментира Цонев. Първоначалната инвестиция е 3 млн. лв. Във фабриката ще бъдат разкрити 50 работни места. Реализатор на проекта е голяма ирландска фирма с инвестиции в ЮАР, Германия, Полша а сега и у нас. Инвеститорът оперира в най-голямото мидено поле край Каварна, с производство около 1500 тона, като целта му е да го вдигне до над 5 хил. тона. в следващите две - три години. "Целта на ирландските инвеститори е да станат конкурентни на чилийските миди в световен мащаб", обясни кметът на Каварна.

Втората мащабна инвестиция в Каварна е свързана с преработка на рапани. Броени дни преди края на 2013 година е издадено строително разрешение на фирмата инвеститор. "От януари в промишелната част на града започва изграждане на фабрика за преработка на рапани, която трябва да бъде открита в края на май. Част от нея се финансира по европейска програма, останалата е със собствени средтсва на инвеститора. 

Новият завод ще отвори врати в края на май. В нея ще започнат работа 150 души от квартал "Хаджи Димитър" в Каварна. Инвестицията за рапановата фабрика е в размер 1,5 млн. лв.

Зад парцела, в който ще се преработват рапаните и мидите е обособена зона от два декара, която ще бъде дадена на рибарите и там ще бъде вдигнато първото законно рибарско селище, съобщи още Цонев.  Ще има поставени поне 20 рибарски съоръжения, които ще бъдат предварително одобрени от ресорните инстанции. "Така ще помогнем на рибарите да си направят селището до фабриките, където ще се преработват морските продукти", обясни кметът на Каварна.