Кметът даде Кабакум на съд

Мисия Варна

10-01-2014, 12:08

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Общински чиновник: Определете ми комисиона

Жива верига блокира бетоновози на Кабакум

Портних настоява прокуратурата спешно да се произнесе за строежа под Журналист

Община Варна е сезирала прокуратурата за обстоятелствата и документите, с които е издадено разрешително за строеж на огромен апарткомплекс на самия плаж под хотел Журналист. От писмо на Министерството на правосъдието и твърдения на протестиращи от Отворения обществен съвет става ясно, че инвеститор Филка Колева с измама е започнала мащабното строителство.

Скандалното разрешително е издадено през 2007 г. при управлението на кмета Кирил Йорданов и при предишния главен архитект Иван Трендафилов. Според протестиращите Филка Колева е предоставила на общината фалшив нотариален акт, издаден от нотариус, който междувременно е починал.

Днес на срещата с кмета беше и собственикът, претендиращ, че Филка Колева с измама строи върху негова земя. Още едно нарушение има при издаването на строителните книжа - Колева е предоставила за тях нотариалния акт на нейно име, въпреки че 6 месеца по-рано продала имота на фирма, която също е нейна собственост.

Всички тези машинации дават основание да се предполага, че съдът ще обяви за нищожни издадените строителни книжа. Докато това стане обаче, строителството, започнало тази зима, продължава с усилени темпове и на всеки два дни се вдига по един нов етаж. В същото време инвеститорът ударно продава "на зелено" апартаментите в комплекса, така че дори и да бъде обявен за незаконен той да не може да бъде съборен, за да не бъдат ощетени добросъвестните купувачи.

Според шефа на РДНСК унж. Галин Баев издадените разрешителни всъщност са били две. Първото от тях - за укрепване на целия скат срещу сваличане. След укрепването със заповед на министъра на регионалното развитие теренът е изваден от червената забранителна за строитество зона. Неизяснен остана въпросът къде е границата на плажа Кабакум и засегнат ли е той от новия строеж. Според Баев от кадастралната карта ставало ясно, че теренът е частен, а не плаж, който да го прави изключителна държавна собственост.

Шефът на РДНСК заяви днес, че не може да спре строежа, докато няма решение на съда. Кметът Иван Портних ще пише до прокуратурата с молба казусът да бъде решен максимално бързо поради големия обществен интерес. Протестиращите поискаха от него инвестоторът също да бъде уведомен за действията на общината и сам да прецени дали му изгодно да продължава строителството. Оказа се обаче, че Колева живее постоянно в Канада и оттам по телефона командва делата си във Варна.