БАСТА заложи на атаки срещу кмета

Мисия Варна

09-01-2014, 17:07

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Два сигнала оповестиха отцепниците от ГЕРБ само за ден

Сигнал срещу на шефа на дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“ в община Варна Лилия Христова внесоха днес от БАСТА. Няколко часа по-рано TV7 излъчи репортаж от Варна, отново по сигнал на отцепилата се от ГЕРБ политическа структура.

В сигнала срещу Христова от партията настояват за проверка на нейното назначение, тъй като смятат, че то нарушава Закона за държавния служител. Лице с ръководна длъжност в политическа партия не може да заема пост на държавен служител (чл.7, ал. 1), а Христова е ръководител на организацията на ГЕРБ в район „Приморски“, твърдят от БАСТА в сигнала, изпратен до председателя на комисията „Предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси“ и до кмета Иван Портних.

Лилия Христова е бивш депутат на ГЕРБ. След частичните кметски избори през юни 2013 г. тя беше назначена за временен шеф на дирекцията, а след това спечели поста като титуляр след конкурс. След справка със Закона за държавния служител и Устава на ПП ГЕРБ магистрати от Административния съд коментираха за varna.utre.bg, че обвинението в случая е доста тълкователни. От устава на ГЕРБ става ясно, че председателските места на районни партийни организации, младежки и старейшински структури към ПП ГЕРБ са изкуствено създадени и имат помощни организационни функции. Те не съществуват във всички градове. Структура, която е създадена изкуствено и с цел по-добра работа, но не е нормативно уредена и приета, не се счита за партийна такава. Следователно нейните ръководители не следва да се считат за ръководни длъжности.

По същата логика БАСТА би трябвало да атакуват и ДПС, чийто областен лидер е директор на РИОСВ. Колегата му от БСП е управител на "Напоителни системи" във Варна, което обаче, макар и държавно, е ЕАД и той не попада под ударите на Закона за държавния служител.

Излъченият тази сутрин по телевизията сигнал на БАСТА пък касае обвинения в конфликт на интереси срещу кмета на Варна Иван Портних. Бившите съпартийци на кмета настояват в сигнала си да бъде изяснено дали той е използвал служебното си положение, за да облагодетелства свои роднини чрез решение на Общинския съвет.

Става въпрос за направеното от Портних предложение, което бе гласувано на последното заседание на Общинския съвет във Варна, пише Дневник. Тогава без търг или конкурс на дружеството "Метан груп" за възмездно ползване бе предоставен недвижим имот частна общинска собственост, който се намира в жилищния квартал "Вл. Варненчик".

В текста, разпространен от "Баста" бяха зададени и въпросите: "Вярно ли е, че един от собствениците на фирмата "Метан груп" ЕООД е роднина на кмета на община Варна Иван Портних?", както и "Нарушил ли е Портних закона, замесвайки се в конфликт на интереси?".

Въпросът за връзките на варненския кмет с "Метан груп" стана актуален още по време на кампанията за частичните избори за кмет на града на 30 юни 2013 г. Тогава пак медии, свързани основно със скандалния депутат от ДПС Делян Пеевски, предприеха атака срещу Портних. Битката им започна след дългия период на недопустима сервилност към ГЕРБ, чийто член и в момента е Портних.

На 24 юли т.г., след избирането на Портних за кмет на Варна дяловете на съпругата му в "Метан груп" на стойност малко повече от една трета от капитала му са прехвърлени на нов съдружник – Борис Касабов.

"По повод съмненията относно отдаването под наем на имот частна общинска собственост в жк "Владислав Варненчик" е важно да се припомни, че предложението първо бе разгледано и прието в комисията по собственост, заяви в писмените отговори на зададените му въпроси кметът на Варна. След това то бе прието без нито един глас "против" на сесия на местния парламент, включително с участието на съветниците от "Баста". Кметът, в качеството си на административен орган, е длъжен да извърши административна услуга – в случая внасяне на искане на заинтересован молител до общинския съвет. Местният парламент е органът, който може да приеме или отхвърли предложението", написа Портних.

Според него юристите на община Варна не са открили конфликт на интереси в случая с решение на ОбС за възмездно отдаване на имот за ползване от "Метан груп". Въпросният терен, на който има изградена метан станция, бил отдаден за временно ползване с решение на общинския съвет на Варна още през 2003 г. "С настоящото си решение местният парламент удължава срока за ползване на имота до 5 г. или до реализиране на мероприятия, свързани с предстоящо разширение на бул. "Цар Освободител" във Варна", обясни Портних.