Снаряди и мини от Втората световна открити от будни граждани в морето

Десетки невзривени боеприпаси са унищожили от ВМС през 2013-а

Една от най-големите опасности е ликвидирана на 4 април на Морската гара във Варна. В 12 ч по обед при рутинен подводен оглед екип водолази открива 8 артилерийски снаряда. Опасната находка се намира на 4 метра от пирса на първо корабно място на порта.

Снарядите - четири 70-милиметрови, един 80-милиметров и три 105-милиметрови - са силно корозирали и това прави операцията по обезвреждането им изключително опасна. След отцепването на района, група водолази в състав капитан-лейтенант Даниел Тодоров и капитан-лейтенант Красимир Дамянов изваждат боеприпасите. По-късно те са транспортирани със специално оборудвана техника до гарнизонното стрелбище Долни Чифлик, където в 19.30 часа рискованата операция завършва с тяхното унищожаване чрез взривяване.

На 15 август миналата година любител водолаз, който се оказва, че е бивш морски офицер, подава сигнал на тел. 112, че е забелязал морска мина на около 12 м дълбочина, западно от остров Св. Иван, срещу Созопол. Взривоопасният артефакт е открит в разгара на летния сезон и по чудо не е станал причина за трагедия. От военноморската база изпращат група за разузнаване и обезвреждане на боеприпаси, която установява, че на 14,8 м дълбочина се намира бойна морска мина тип „Е”, със 150 килограма заряд. Мината от ударен тип, немско производство, била закотвена през Втората световна война, като част от минните заграждения срещу съветски военни кораби. Внушителният боеприпас е взривен под вода в 17:30 ч. същия ден.

На 20 ноември пък, бдителни граждани от Поморие открили на Северния градски плаж снаряд. Като извършили опознавателни дейности, специалисти от ВМС класифицирали изделието като опасен боеприпас – силно корозирал 100 мм осколочно-фугасен снаряд с взривател.
След транспортиране боеприпасът бил унищожен на бившата кариера на нос Атия.

Артилерийски снаряд е открит и в кариера „Сини вир” в землището на село Цонево, община Дългопол. Това се е случило на 28 март около 14.40 часа. Специалистите по боеприпаси, изпратени на място са установили, че това е силно корозирал 76-милиметров артилерийски снаряд. Районът е отцепен от провадийската полиция до 13.10 часа на следващия ден, когато снарядът е унищожен чрез взривяване.