Шест номинации за награди "Икар" за Варна

Варна Лайф

09-01-2014, 14:51

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Стоян Радев отново е сред претендентите за престижния приз

Варненският драматичен театър спечели 4 номинации за наградата ИКАР на Съюза на артистите в България. Две от тях са за сценография: на Мира Каланова за "Ревизор" и Венелин Шурелов за "Канкун". Стоян Радев отново е претендент за престижния приз: този път за главна мъжка роля - за Градоначалника в "Ревизор". През 2012 г. той взе статуетката заради блестящото си превъплъщение в образа на Ричард ІІІ в едноименната постановка на проф. Пламен Марков. Четвъртата номинация за варненския театър е за музика на Петър Дундаков в "Талантливият мистър Рипли".

За ИКАР ще се бори и младата актриса от Варненския театър Ина Добрева, макар и с участие в постановка на друга трупа. Тя е номинарана в категорията за поддържаща женска роля: Елена в постановката „Презрението“ на Театрална работилница „Сфумато“ и “Exodus Art”.

Номинации за има и за Свила Величкова за костюмите на „Професия Лъжец“ спектакъл на Стефан (Теди) Москов, Държавен куклен театър – Варна, а също и за сценографските й решения на „Басни“ по Лафонтен, реж. Бисерка Колевска, Държавен куклен театър – Бургас и „Джуджето Дългоноско“ от Вилхелм Хауф, реж. Бисерка Колевска, Държавен куклен театър – Сливен.

Имената на номинираните бяха обявени днес. Церемонията по награждаването, когато ще станат ясни победителите, традиционно е на Деня на театъра - 27 март.
Предварително се издават само имената на получателите на наградата за изключителен принос към българския театър и за чест и достойнство. Тази година те съответно ще са за Стефан Мавродиев и за варненския зет Христо Мутафчиев.

Съюзът на артистите в България раздава награди в 19 категории, сред които за най-добър спектакъл, водеща мъжка и женска роля, за режисура, сценография и авторска музика. От няколко години се връчва статуетка „Икар” и за постижения в цирковото изкуство.

През 2013-та комисията в състав Албена Тагарева – театровед, Борис Луканов – актьор, проф. д.и.н. Камелия Николова – театровед, Огняна Серафимова – сценограф, е изгледала над 100 постановки, за да определи номинациите за церемонията през март.

Миналата година награда ИКАР за водеща женска роля бе присъдена на актрисата Гергана Плетньова за ролята й ролята на Соня във "Вуйчо Ваньо" от А. П. Чехов с режисьор Пламен Марков - постановка на Драматичен театър "Стоян Бъчваров".

Другите две номинации за Чеховата пиеса - за режисура на Пламен Марков и за авторска музика на Калин Николов не се увенчаха с награди заради силната конкуренция на столичните театри. На церемонията през 2013 г. очаквано триумфира постановката „Хамлет” на Явор Гърдев.