Всяка пържола - със CV

Новините

06-01-2014, 07:12

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Новите мерки няма да доведат до поскъпване на месото, смятат от бранша

Година след като Европа бе разтърсена от мегаскандала с конското месо, предлагано за говеждо, Брюксел вече е готов с по-строги правила за етикетиране, пише в. "Труд". На етикетите вече ще трябва да пише къде са отглеждани животните, от които е добито месото.

Новият регламент е обнародван на 13 декември 2013 г. и се отнася за етикетирането на прясно, охладено или замразено месо от свине, овце, кози и домашни птици. Нормите стават задължителни от 1 април 2015 г. Скоро ще бъдат обявени подобни правила и за говеждото.

Сега на етикетите пише само седалището на фирмата преработвател, но няма информация откъде е суровината.

Намерено е и решение за казусите, в които животното е пребивавало в повече от една страна. В тези случаи ще се гледат възрастта и теглото на животното, за да е ясно коя държава да се посочи на етикета. Това ще е страната, в която то най-много се е развивало.

Когато животното е живяло в няколко страни, на етикета ще пише: “Отгледано в...” вместо “Произход”.

За свинете изрично е записано, че когато са заклани на възраст над 6 месеца, ще се посочва държавата, в която прасето е живяло през последните си поне 4 месеца. Ако е заклано на възраст под 6 месеца, но е с живо тегло от поне 80 кила, на етикета ще се посочва държавата, в която е започнало да наддава над 30-ия си килограм. В случаите, когато животното е заклано преди да навърши 6 месеца и е с тегло под 80 кг, ще трябва да се посочва къде е протекъл целият период на отглеждането му. В този случай могат да се изредят всички държави или да се посочи “Отгледано в няколко държави членки на ЕС” или “извън ЕС”.

За овцете и козите ще се посочва държавата, в която животните са прекарали последните си 6 месеца. Ако са заклани преди това, ще се описва целият период на отглеждане. При пилешкото и пуешкото ще се посочва държавата, в която птицата е изкарала последния си месец. Ако е била заклана по-рано, отново ще се описва целият период.

Ако върху етикетите на месото след април 2015 г. пише само “Произход” - например “Германия”, това ще означава, че животното, от което е добито месото, е родено, отгледано и заклано в Германия.

Друга новост е, че върху етикетите ще трябва да се изписва и “Заклано в...” и ще се посочва държавата, в която се е случило това, а също и код на партидата за идентификация на месото.

Новите мерки няма да доведат до поскъпване на месото, смятат от бранша. “Българските свинекомплекси отглеждат свине майки и си произвеждат собствени прасета”, каза Кирил Вътев от Асоциацията на месопроизводителите в България. Според Добрин Папазов, шеф на Асоциацията на свиневъдите, и вносното няма да поскъпне, защото в чужбина ще спазват срока, който им позволява да сочат само една държава за произход. “Но ще има ефект за потребителите, защото те ще знаят дали ядат българско или вносно месо и ще знаят откъде идва то”, смята Папазов.