Английски пътеводител вкара Варна в топ 10 за лято 2014

Туризъм

03-01-2014, 07:00

Снимка:

© Rough guides

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В класацията за най-добрите плажове в Европа, Златни пясъци е веднага след ивицата Миртос на остров Кефалония, която е чест носител на наградата за най-добър плаж в света

Варна влезе в десетката, като част от местата за почивка за лято 2014, препоръчвани от британското туристическо издателство със 130 годишна история "Ръф Гайдс". То поставя България осма сред десетте държави, препоръчвани за посещение и най-добра ваканция през идващото лято, а местното крайбрежие е представено като неделима част от пълноцената обиколка на дестинацията.Първа в класацията е поставена Етиопия, а след нея се подредени Мадагаскар, Бразилия, Турция, Грузия, Руанда и Япония. На девето и десето място са съответно Македония и Филипините.

В рубриката "Нещата, които не бива да пропускате в България", едно от посочените са плажните барове във Варна и Бургас. "Насладете се на белия пясък и питие в импровизираните барове на плажа, разположени по цялото протежение на брега", съветва туристическият пътеводител.

Същото издание в друга своя класация - за най-добрите плажове в Европа поставя Златни пясъци веднага след ивицата Миртос на остров Кефалония, която е чест носител на наградата за най-добър плаж в света. Златни пясъци са описани, като най-добрия български летен курорт, с най-чистите пясък и вода. "Голям и шумен, разполагащ с много атракции, като казино, мини-голф, водни паркове и всякакви забавления, съпътстващи хотелите, Златни пясъци е любимо място за почивка на българи и чужденци", описва "Ръф Гайдс".

Сред нещата, които не трябва да се пропускат в България са изброени още църквата "Св. Александър Невски" в София, Рилският манастир, Старият град в Пловдив, възрожденска Копривщица, киселото мляко и орнитоложкият туризъм в резервата Сребърна, Маджарово и езерата около Бургас.

Изданието описва страната ни като предпочитано място както през лятото, така и през зимата. "Невероятни плажове, хубаво време, ниски цени, исторически градове и приятелски настроени хора - България е една интригуваща дестинация. В момента тя е нещо като по-евтина алтернатива на Хърватия, но далеч не толкова пренаселена с туристи. Черноморските курорти привличат най-много посетители, но популярност набират и ски, пешеходният и велотуризмът", пише изданието.

Англичаните описват България, като богата на забележителности, на села запазили бита си от два века назад, на изобилие от исторически и културни паметници. Не пропускат да отбележат, и че е пълна с приключения, като това да се отбиеш встрани от утъпканите пътеки, да забележиш как всички пътни знаци и указателни табели изчезват, но независимо от това, макар и със слаб английски, всеки те упътва с удоволствие.

"Ръф Гайдс" не скрива и опасностите, които дебнат туристите у нас. Изданието отчита, че Черноморското крайбрежието е особено рисково по отношение на дребните кражби, а пострадалите трябва да са настоятелни пред полицията, която се отличава с голяма мудност, когато трябва да издаде нужните, за пред застрахователите документи. "Чуждестранни туристи вече не са новост за голяма част от страната, но жените, които пътуват сами могат да очакват да се сблъскат с погледи, коментари, а понякога и с по-лоши неща. В клубовете по крайбрежието са оглеждани почти като на пазар за месо", предупреждава още туристическият пътеводител. След което уточнява, че в крайна сметка твърд отпор върши работа в подобни ситуации.