Новият владика започна обиколка на варненските храмове

Мисия Варна

02-01-2014, 20:06

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Митрополит Йоан се запозна с момчетата от Православния център за духовно обгрижване на наркозависими "Свети мъченик Боян-Енравота"

Новият Варненски и Великопреславски митрополит Йоан започна обиколка на варненските храмове. За начало избра да посети храмът "Свети Цар Борис І" в район "Аспарухово", където отслучи 3-часова божествена литургия. Това бе първото служение във варненски храм, извън катедралния, където десетки миряни имаха възможност да видят и целунат ръка на негово преосвещенство.

Митрополит Йоан се запозна и с момчетата от Православния център за духовно обгрижване на наркозависими "Свети мъченик Боян-Енравота", както и с децата от единствения в България енорийски детски футболен отбор "Юнак – Аспарухово". От тях той получи тениска с името на отбора.

"Призван съм да живея сред вас. Срещите с хората дават резултати. Радвам се, че ме приемате с любов, на която трябва да отвърна. С чувство на отговорност и дълг ще направя всичко възможно нашият диалог да е плодотворен", каза владиката.

На среща с районната администрация на "Аспарухово" той пожела единомислие в светската и духовната власт за разрешаване на житейските и други въпроси за просперитета на района и на Варна. На кмета на района подари иконата "Свети жени мироносици", които първи видели, че Христос е възкръснал.

На Богоявление (Йордановден) Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отново ще бъде в "Аспарухово". В 13:30 часа той ще хвърли кръста в морето от борда на кораб "Академик".