Георги Илиев - последната легенда на Черно море

Спорт

28-12-2013, 12:37

Снимка:

Varnautre.bg / АРХИВ

Автор:

Ивайло Борисов

Всичко от Автора

Жоро заслужава да играе в чужбина и шефовете не могат да го спрат, пак!

Идеалният момент за продажбата на капитана Георги Илиев е дошъл и Черно море ще направи жест на уважение към него. Въпреки че трансферът в китайския Шъдзяджуан все още не е обявен официално, в публичното пространство се носят слухове, че той вече е уговорен. Националът ще премине във втородивизионния тим, където треньор наскоро стана Ясен Петров. Именно бившият наставник на Черно море, пловдивските Локомотив и Ботев, и Левски е настоявал за трансфера на най-добрия халф в "А" група. Твърди се, че Шъдзяджуан ще плати 100 000 евро за трансфера и от началото на януари ще може да използва Георги Илиев. Очаква се до няколко дни сделката ще бъде финализирана и обявена официално.

Новината за предстоящия трансфер на Илиев в Китай бе посрещната със смесени чувства от феновете на Черно море. В страницата на привържениците във Фейсбук "Обичам Черно море" може да се видят много разнородни коментари. Някой от феновете не могат и не желаят да приемат, че Черно море ще е без Жоро след Нова година и отхвърлят слуховете за
достоверни. Други му пожелават успех. Истината обаче е една. Черно море цени изключително много Жоро и точно затова му дава възможност да напусне. Шефовете в Морето знаят, че Илиев е дал толкова много на отбора и не искат да го спират. Вече на два пъти имаше отправени сериозни оферти за него и нито едната не беше приета.
Точно преди 11 месеца броени часове преди затварянето на трансферния прозорец юношата на Черно море бе на крачка от трансфер в Ханджу Набел Грийнтаун. Тогава китайският тим бе готов да плати за футболиста 350 хиляди евро. Отделно, националът щеше да получава солидна заплата в размер на 60 хил. долара. Така или иначе до трансфер не се стигна.

През лятото пък футболистът на моряците получи съблазнителна оферта от благодетеля на Лудогорец - Кирил Домусчиев. Тогава босът на шампионите бе обещал на опитния халф, че ако се съгласи да играе за разградчани през новия сезон ще му плаща по 15 хиляди лева на месец, като в тази сума не влизат бонусите и премиите за постигнати резултати. В крайна
сметка поради сериозната селекция на Гонзо през лятото и целите, които бяха поставени пред треньора, в Черно море взеха решение да не се разделят с "универсалния боец".

Той остана, за да помогне на тима да се класира в първата седмица. Такава бе целта пред Черно море и Капитана даде всичко тя да бъде постигната. Сега обаче Черно море ще направи жест към своя най-добър играч и ще го пусне да играе в чужбина. Човекът, който толкова пъти е измъквал отбора от критични ситуации. Човекът, който всеки път оставяше сърцето си на терена. Не заради себе си, а в името на емблемата, която носи на гърдите. Повод за уважение бе всяко негово действие и на терена, и извън него. Дори реакцията на Капитана след двубоя с ЦСКА. Излезе и призна пред фенове и журналисти "Нямаше нарушение срещу мен, няма какво да лъжа".

Едно е ясно на всички - в Черно море има легенда! Дори и да заиграе в Китай, той си остава легенда на Черно море. Със сигурност, когато му дойде времето, на "Тича" ще направят подобаващ бенефис за своето голямо мъжко момче. А най-вероятно ще го оставят и да се катери спокойно в йерархията на спортно-техническия щаб. Така де, Жоро е единствената легенда в този отбор в момента.

Илиев е футболистът, който гордо влезе в клуб "200 мача в А група". До този момент националът има точно 207 срещи в елита със "зелено-бялата" фланелка (72 от първия си период на "Тича" и 134 от 2008 г. насам). В тях 32-годишният футболист е реализирал 48 гола. В момента Илиев се намира на 18-о място в клубната ранглиста по участия в "А" група.
Пред него се нареждат Дамян Георгиев (213), Милен Бакърджиев (213), Станислав Стоянов (214) и Георги Жеков (216).
Защо феновете боготворят гениалния юноша на клуба? Отговорът е много лесен: с него Черно море стигна до най-големите успехи през новото време. Едва ли има човек, фен, футболист или деятел свързан по една или друга причина с Морето, който да не се съгласи, че капитанът на варненския клуб е играчът дал най-много на Черно море през новия век. Капитанът ще остане в сърцата на "зелено-белите" фенове завинаги.