Обявиха конкурс за шеф на варненската митница

Животът

28-12-2013, 09:27

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Полутайно обявеният конкурс засяга 8 от 11-те митници

Агенция „Митници” обяви конкурс за шефове на осем големите митници у нас, сред които и Варна. Половин година финансовото министерство търсеше подходящите кадри и в крайна сметка избра Коледните и Новогодишните празници, за да ги открие, чрез конкурс, съобщи бТВ,

Заповедта, с която е обявен конкурсът за началници на 8 от общо 11-те митници у нас е с дата 21 декември - т.е. в последният работен ден преди Коледа. Обявата беше публикувана в празничния 24 декември. Крайният срок е 6 януари. Въпреки че това са вероятно най-атрактивните длъжности в държавата, обявата е поставена на необичайно трудно за намиране място. Тя е линк, до който се стига при натискането на други четири линка. На практика кандидатите за атрактивните постове разполагат с общо пет работни дни - разпокъсани между Коледа и Нова година за да подадат документите си. След това трябва да разработят и стратегия за управление на митниците за по-ефективно събиране на мита и акцизи.

„Това беше технически първата възможна дата за публикуване в ежедневник. Документите, които се изискват имат декларативен характер и по никакъв начин няма да затруднят кандидатите”, коментира Димитър Димитров, „Управление на човешките ресурси” в Агенция „Митници”, цитиран в Dariknews.bg.

След 6 януари ще бъде обявена нова дата, на която кандидат-началниците ще трябва да представят стратегията си за по-добро събиране на приходите от акцизи и мита.

От митниците по места отказаха коментар. Служители обаче разказват, че са се натъкнали на обявата случайно. Неофициално коментират, че смяната на четирима директори начело на агенцията през тази година са довели до хаоса и публикуването на обявата в последния момент.

Според изискванията в конкурса - кандидатите могат да са външни за системата лица, стига да отговарят на критериите - да имат опит на ръководен пост от поне пет години, да са с висше стопанско, правно или хуманитарно образование. Посочена е заплата до 2500 лв.

Конкурсът трябва да приключи до началото на февруари, тъй като тогава изтичат и заповедите, с които са назначени временните шефове на осем митници.

От финансовото министерство не коментираха обявата. Обясниха, че кадровата политика и конкурсите в митниците зависят от ръководството на агенцията. Според последните данни публикувани на сайта на министерството - към октомври от акцизи в хазната са влезли малко над 3 млрд. лева. Отчетен е минимален спад спрямо миналата година. В приходите от мита е имало преизпълнение и ръст