Възобновяване на АЕЦ Белене - първа точка за БСП догодина

Парите

22-12-2013, 08:41

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Предложението са направили социалистите от Плевен, начело с бившия МВР шеф Румен Петков.

Възобновяване на проекта за втора атомна електроцентрала - АЕЦ "Белене", ще е тема на първото заседание на Националния съвет на БСП за 2014 г., научи "Труд". Решението е на пленума на социалистите, който се събра в събота за последната си сбирка за изминаващата година. Събранието бе закрито.

Предложението АЕЦ "Белене" да се постави отново на дневен ред направили социалистите от Плевен, начело с бившия МВР шеф Румен Петков. Те настояли партията да вземе ясно и категорично отношение за възобновяване на проекта и да продължи политиката на партията след проведения референдум "за" или "против" втората атомна централа. Той бе неуспешен заради ниска активност, но мнозинството гласували подкрепиха втората атомна.

Ден преди пленума социалисти очакваха "другарски огън" по енергийния министър Драгомир Стойнев, който обяви друг приоритет - изграждането на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй" с технология и реактор на американската ядрена компания "Уестингхаус", договорена без конкурс. Стойнев обаче не бил на партийния форум и въпросите му се "разминали". Възобновяването на АЕЦ "Белене" бе сред предизборните обещания на левицата. Засега ДПС обаче са против строеж на централата с държавни гаранции и пари. Руската страна води дело срещу България за прекратяването на проекта по времето на ГЕРБ.

Социалистите обсъдиха вчера и стратегията си за евровота през май, съобщи представителката на партията в Брюксел Илияна Йотова. Едно от основните ни послания по време на кампанията на левицата ще е борбата с бедността - нови работни места, икономически растеж, реиндустриализация на Европа, в политиките на европейските институции да застане човекът, а не финансовите институции, обясни тя.

БСП реши още да намали членския внос на най-бедните си другари от 50 на 20 стотинки. Управляващата партия отчете и справяне с бежанската криза. Шефът на вътрешната комисия в парламента Атанас Мерджанов обяви, че бежанският поток "е сведен до нула".

Татяна Дончева напусна соцпартията 

Юристката и бивша депутатка от левицата Татяна Дончева напусна БСП. Тя е подала заявление преди 10-ина дни, а в събота на пленума на БСП е станало ясно, че отпада от състава на органа. Пред "Дневник" Петър Апостолов - шеф на местната партийна организация в Красно село, уточни, че Дончева не е плащала и членския си внос от две години, а по устав партийната книжка се отнема при година просрочие. Още през лятото Дончева обяви, че се подготвя нов ляв политически проект.

Освен юристката БСП напускат още осем младежи от организацията в Красно село. Пред БНТ в събота Дончева пак каза, че има нужда от нова лявоцентристка партия. Липсата на доверие в политиците и политическата система според нея е пагубно за самите тях. За рестарт на системата трябва и нова десница, която можела да възникне "върху ГЕРБ с отстраняването на Бойко Борисов и Цветан Цветанов".