Ко? Не! Така говорят власт и протестиращи

Животът

22-12-2013, 08:35

Автор:

VarnaUTre

Всичко от Автора

"Меринджей" разби мрежата

Отиващата си година обогати речника ни с куп нови думи - техни автори са и наши обикновени сънародници, но и политици.

Словосъчетанието “млад меринджей” се настани в речта ни от лятото. Думата “меринджей” вече фигурира в над 320 000 статии в мрежата и бе използвана дори в плакати по протестите. Създадени бяха и няколко сайта на гърба на думата. Появи се и чалга песен, набираща сила в сайтовете за споделяне на видео. Потенциалният хит “Господин Меринджей” се изпълнява от блондинката Джоанна.

Изразът нахлу след епизод на телевизионното предаване “Съдебен спор”, в който помощ търсеше баща, който не е пускан от свекървата си Катя да се среща с припознатото от него дете. Бащата Янко работел към “Социални грижи” в община Провадия и отговарял за 39 души, заети по социални програми. Катя крещеше “Не искам “млад меринджей” за зет”. “Ко? Не!” е другият лаф, тръгнал от предаването. Негов автор е съпругът на Катя, който, без да разбира въпроса на репортера, едновременно питаше и отговаряше с “Ко? Не!”. Всъщност, точно така си говориха власт и простиращи през изминалата година...

“Ваканцувам”  е най-политическият неологизъм

Най-популярният неологизъм, създаден от представител на политическата класа у нас през отминаващата година, е глаголът “ваканцувам”. Негов “автор” е депутатът от ДПС Хюсеин Хафъзов, бивш главен секретар на Главното мюфтийство. В дебатите за това колко да е дълга лятната ваканция на родния парламент на 31 юли той шашна колегите си, като съобщи, че никога не е ходил на море. 

“Никога в живота си не съм ваканцувал. Никога не съм ходил на море или на планина”, обяви Хафъзов от парламентарната трибуна. Той обаче декларира, че не може да се отнема правото на колегите му да си починат.

Хюсеин Хафъзов обясни пред смаяните депутати и журналисти, че по религиозни причини не е бил на плажа, защото там имало “неприятни гледки”. Заради това и дъщерята на депутата никога не била виждала морето, въпреки че живеят в Бургаска област.

“През тази ваканция аз ще работя и ще продължавам да посещавам работните места, на които хората са ми гласували доверие”, декларира депутатът. Според него лятната ваканция била много добра възможност да посетим планинските места, защото през зимата ще ни е много по-трудно и призова колегите си да продължават работата си. До началото на декември интернет търсачките бяха забелязали думата “ваканцувам” в около 1500 материала в мрежата, само за 4 месеца употреба. Така бившият стажант журналист и имам Хюсеин Хафъзов има всички шансове да се нареди до сочените за създатели на най-много неологизми - Иван Вазов и Петко Р. Славейков. Сред тях са думите стремеж, летеж, влак, лъх, мъдрост и блян.

Новата дума на Хафъзов срещна подигравки и обществено неразбиране, но не и от страна на видния филолог и риторик Лютви Местан, който е и шеф на ДПС. В Шекспиров стил Местан каза на Хафъзов от парламентарната трибуна: “Бедни ми приятелю, не бяхте разбран днес”. Местан е убеден, че колегата му говори на висок стил и по тази причина не е разбран от присъстващите в залата.

“Уважаеми г-н Хафъзов, вие сте теолог, имате склонност към езотериката. Имам колегиален съвет към вас – понякога, дори когато си служите със скритите внушения и прибягвате до средствата на иронията, да съобразите това ниво на комуникация с нивото на рецепиента. Станахме свидетели на кризата на рецепцията, която се прояви като профанизирано отношение към толкова стойностното изказване”, заяви в блестящата си защита Местан. 

Депутатът от ДПС обясни пред пред “Труд”, че думата “ваканцувам” е неологизъм. “Това бе иронична форма на изказ, която бе предизвикана от стила на поведение на опозицията, в това число и на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Преди дни той цинично предлагаше да се работи и през август и препоръча на депутатите, които имат деца, да ги водят на море в следобедните часове, защото той им бил построил магистрали.

След тази ирония аз отговорих с по-голяма ирония”, коментира тогава Хафъзов. Според него иронията му разбрал само Местан, от ГЕРБ изобщо не го разбрали, а той искал да покаже от трибуната абсурдността на дебата, който бил един голям водевил. Хафъзов постави един нов въпрос, че в България няма условия религиозни хора да посещават плажове. Затова заедно със семейството си правели преходи из Стара планина, а той упражнявал физически труд на село. “Отглеждал съм домати, лук, пипер и каквито зеленчуци се сетите”, каза депутатът от ДПС.

Хафъзов е член на комисията по вероизповедания и един от вносителите на промени в закона, които биха позволили на БПЦ и мюфтийството да си върнат имоти, които са паметници на културата и музеи - държавна собственост.

Лютви Местан - с  наратив*, министър Георгиева -по принципа на ветрилото

Лидерът на ДПС Лютви Местан, предизвика лавина от коментари и шеги след неколкократна употреба на израза “екзактен”. Въпреки че е чуждица, тази дума е фиксирана в речниците ни от години като синоним на “точен”.

В защита на предложението Делян Пеевски да стане шеф на ДАНС в парламента Местан заяви: “Впрочем в още по-голяма степен тези нови критерии и стандарти, които задават казуса “Пеевски” като непреодолим императив пред всички български политици, ще бъдат в пъти по-съотносими и задължително приложими и за първите държавни мъже на Република България! Ако и за тях има непреодолими съмнения, че не са били екзактни в своята битност на политици и преди това, и те, както ние правим това днес, ще застанат на тази трибуна и ще дадат отговори било за своето благосъстояние, било за свои сметки тук-таме.” Думите му се оказаха пророчески и зам.-председателят на депесарите в парламента Христо Бисеров в момента е обвиняем за пране на пари. Тече и скандал със скъпите ваканции на лидера на “Атака” Волен Сидеров. 

В същата реч Местан няколко пъти употреби “екзактен”. След иронизиране на изказа му от водещия на Би Ти Ви Констанин Караджов филологът Местан ограничи употребата на думата.

Самият Пеевски също направи принос в езика, използвайки възвратния глагол “страхувам се” като преходен.

“Страхуваха ли ви?”, питаше Делян Пеевски

на предизборен митинг на 7 май 2013 г. в село Крън. Думата е създадена по правилата за словообразуване.

“Акумулирах веднага самостоятелно и го споделих с екипа си, че ген. Владимир Стойчев е емблема, история, памет на олимпизма в България. Аз мога да си позволя да прибавя и традиция, и история, корени, философия. Дошли сме на коне на тази земя.” Това са думи на спортния министър Мариана Георгива, с които тя обяснява защо конният спорт ще бъде сред

21-те приоритетни за държавно финансиране спортове. А ген. Владимир Стойчев е дългогодишен председател на БОК, участник на олимпийските игри през 1924 и 1928 г. Ако нищо не разбирате от думите на Георгиева, не сте сами. Спортните журналисти дори избягват да  задават допълнителни въпроси, за да не получат подобна порция “висок наратив”.
“По маниера на концентричните кръгове ще наслагвам и наставям”, обясни Георгиева каква е политиката  за управление на министерството.

И още малко: “Принципът на ветрилото е дебалансиран принцип на резултативната политика. Това е моето верую. Така смятам аз. Около това градя политиката на Министерството на младежта и спорта. Това е европейският стандарт.” Мариана Георгиева е професор по синтаксис в БАН, а професурата  е на тема “Синтактични аспекти на гносеологическата недостатъчност (дефицити на предикацията) (с оглед на българския език)”.

*Наратив е термин в литературната теория и критика, също и във философията и семиотиката. Най-общо чуждият термин на български се превежда като история, разказ, текст. След като Ахмед Доган определи купуването на гласове като “европейско явление” през 2007г , Лютви Местан го зашити от нападките в парламента с думите :“Не прави чест на групата народни представители да занимава обществото с безсилието си да разбере високия наратив на един философ”.

“Селфи” влезе в речника на Оксфорд

“Селфи” (Selfie) е най-популярната нова дума за отминаващата година, която намери място и в речника на Оксфорд. Думата описва явлението, при което човек сам си прави снимка, обикновено с мобилен телефон или уебкамера и я публикува в интернет. Оказа се, че дори световни лидери като Барак Обама и Дейвид Камерън са запалени по новата тенденция. Двамата бяха уловени да се снимат с телефон заедно с датския премиер на церемонията в памет на Нелсън Мандела.

При последната редакция на БАН от преди една година в речника са включени над 4000 нови думи, между които “смартфон”, “имейл” и “таблет”. На учените от “Оксфорд” също са им трябвали над 10 години от появата на “селфи” в интернет до влизането  в речника. 

Със сигурност можем да очакваме и нормативната поява на думата в българския език, тъй като “селфи” става все по-полулярна и у нас, тъй като google е фиксирал, че е употребена около 1,5 млн. лева пъти в българското интернет пространство.

*Наратив е термин в литературната теория и критика, също и във философията и семиотиката. Най-общо чуждият термин на български се превежда като история, разказ, текст. След като Ахмед Доган определи купуването на гласове като “европейско явление” през 2007г , Лютви Местан го защити от нападките в парламента с думите :“Не прави чест на групата народни представители да занимава обществото с безсилието си да разбере високия наратив на един философ”.