Частни брокери ще въртят църковните имоти

Животът

19-12-2013, 09:16

Снимка:

вестник "Труд"

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

БПЦ разполага с апетитни имоти, в които може да се строят хотели и ваканционни селища. Такива планове имаше покойният митрополит Кирил

Малко известната в средите на имотните агенции частна фирма “Смарт брокерс” ще поеме управлението на църковните имоти, реши Светият синод на Българската православна църква. Фирмата е избрана по предложение на Пловдивския митрополит Николай. Тя трябва да подготви документацията на синодалните имоти и да намери наематели за тези, които са свободни, пише вестник "Труд".

Фирмата ще изготви договорите и ще ги представи за одобрение на Св. синод. От години БПЦ не може да изготви регистър на имотите си и постоянно губи от отдадените на различни фирми сгради за офиси и заведения. Губещи са манастирските хотели, както и земеделските стопанства.

Според източници от синода проблемът е не толкова в сключването на неизгодни сделки, а в липсата на контрол над митрополитите по епархии, които на тъмно отдават имоти и прибират комисиони. Проучване на “Труд” показа, че за изпълнители на попската поръчка са кандидатствали три компании. Техни представители са били поканени за среща с всички членове на Светия синод. След изслушването на офертите Американският митрополит Йосиф е предложил да се сключи договор с известната и утвърдена фирма “Адрес”, а Ловчанският митрополит Гавриил се е застъпил за строителната компания “Джи Пи Груп” (виж другия текст вдясно). В крайна сметка изборът на Синода е паднал върху основаната преди две години компания “Смарт брокерс”, подкрепена от пловдивския митрополит Николай.

БПЦ разполага с апетитни имоти, в които може да се строят хотели и ваканционни селища. Такива планове имаше покойният митрополит Кирил.

Владиците особено разчитат да си върнат и храмове паметници на културата, за да печеля от туристите. “След успеха на “Charles Rutenberg Realty” в САЩ, ние решихме да развием бизнеса на компанията в международен план и създадохме брандовете “Smart Brokers” и “Rutenberg International”, пише в представянето на компанията на сайта на “Смарт брокерс”. Директорът Мартин Янев е представен като човек с над 10 години опит в сферата на недвижимите имоти и финансовите услуги.

Справка в Търговския регистър показва, че той е вписан като управител, съдружник или едноличен собственик в над 20 компании, чиито предмет на дейност е свързан с управлението на имоти. Янев е съосновател на Laguna Group - най-голямата компания в България за управление на имоти и ваканционни комплекси от затворен тип. Партньорът му и негов брат Чавдар Янев е съосновател и съдружник в “Barrasford & Bird” UK - водеща компания за недвижими имоти, с успешно завършени проекти в над 10 страни (България, Гърция, Италия, Испания, Германия, Карибските острови, Малайзия и т.н.). “Труд” потърси за повече информация собствениците на компанията, но до редакционното приключване на броя не получихме отговор на зададените ни въпроси.

“Смарт брокерс” е основана през 2011 г. в София с 1000 лева капитал според данни от Търговския регистър. Според двата публикувани отчета тя завършва 2011 с 0 лева печалба, а 2012 - с 14 хил. лв. загуба. Не е член на Националното сдружение “Недвижими имоти” или друга браншова организация.


Кои фирми са отхвърлени:

“Джи Пи Груп” е позната по-скоро като голям строителен холдинг предимно в инфраструктурното строителство. Фирмата е главен изпълнител на няколко отсечки от столичното метро и е печелила два пъти наградата “Сграда на годината”. От 2009 г. в холдинга е създадена агенция за недвижими имоти, като тя се е специализирала предимно в продажбата на луксозни жилища и апартаменти в затворени комплекси.

“Адрес” е най-голямата агенция за недвижими имоти в България, която е създадена преди 20 години от предприемача Христо Илиев и има представителства в почти всеки по-голям град. Преди няколко години около нея възникна холдингът “АГ Капитал”, който обединява консултантски и други фирми, специализирани в търговски или производствени сгради, кредитен консултант и др. Тяхна собственост е “Полиграфия офис център”. В “АГ Капитал” влизат специализираната в офис и търговските площи фирма “Фортон”, която е представител за България и Македония на водещата британска консултантска компания “Кушман енд Уейкфийлд”, една от първите у нас фирми за фасилити мениджмънт “Фасилити Оптимум” и още няколко агенции, специализирани в различни видове имоти.