Работата лекува коледната тъга

Животът

19-12-2013, 06:11

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Не чакайте чудеса за ЧНГ, за да не се депресирате, съветва проф. Вихра Миланова

Кой не чака с нетърпение идването на Коледа и на Нова година? Подаръците, светлините, срещите с близките хора и домашният уют, който те създават, топлят сърцата ни в студените месеци, пише "Стандарт". Ако заради това тези дни са сред най-чаканите от повечето хора, за други те са най-страшните. По коледните празници рязко се покачват опитите за самоубийство и случаите на депресия. Защо се получава така, обяснява проф. Вихра Миланова, началник на Клиниката по психиатрия в Александровска болница.

"Празнична тъга", така наричаме това състояние, което се появява обикновено в края на годината, когато се готвим за коледните и новогодишни празници, казва проф. Вихра Миланова. Повечето от нас тогава купуват подаръци, заредени са с надежда и оптимизъм и така трябва да бъде. Но има много хора, които остават сами вкъщи, което провокира неприятни преживявания и мрачно настроение. Най-често те са свързани с равносметката, самооценката и връщането в миналото, което правим в тези дни, казва проф. Миланова. Също така с прекалено големите очаквания да стане някаква промяна - "чудо", което обикновено не се случва.
В тези случаи хората да знаят, че състоянията не са необичайни и продължават само няколко седмици. Обикновено започват  малко преди самите празници, уточнява проф. Миланова. Симптомите са главоболие, безсъние или поспаливост съчетана с отпадналост, обяснява психиатърът. Всички тези оплаквания не са случайни. Има ред причини - физически, социални и финансови, заради които самотните хора да не потърсят с кого да отпразнуват тези дни, казва проф. Миланова.
Депресиите също се активират по Коледа. Те са по-характерни за уязвими, чувствителни хора, които могат да усетят липсата на нещо. Първите сигнали на депресията са неспокойствие, тревожност, отвътре нещо те подпира, казва проф. Миланова. При това състояние не можеш да насочиш вниманието си към полезни неща, постоянно в главата на човек се въртят едни и същи черни мисли. Обзема те тъга, самота, неразбраност, смяташ, че хората не са те оценили, допълва тя.
Хубавата новина е, че има начин, чрез който можем да задържим тъгата по-далече от нас. Най-важното е човек да знае какво може да желае, да няма голяма разлика между реалността и неговите очаквания, съветва проф. Миланова. Според нея е хубаво да можем да мечтаем, но не трябва да смятаме, че ще стане чудо, а да желаем реалистично. Другото е да сме по-мъдри. Когато човек е изминал определен жизнен път, е нормално в края на годината равносметката да не е със знак "плюс", но тогава трябва да си кажем, че това е могло - това е станало, казва проф. Миланова. Освен това трябва да знаем, че не може без тъга, как иначе ще разпознаваме радостта? Тъгата винаги е свързана с липсата на нещо - на пари, другар, най-често на човек. Дори порасналото дете, което вече е надалеч, може да е повод за коледна тъга, добавя проф. Миланова. За да се разведрят, тези хора е добре да направят нещо за себе си. Например малка промяна в прическата, да си купят нещо, да се разходят по улицата и да се потопят в светлините и украсите, казва проф. Миланова. Също така е хубаво да прекарват повече време около празника с хора, които ги подкрепят и не трябва да прекаляват с алкохола. Добре е вместо човек да се самосъжалява, да стане съпричастен на нещо друго - например
да зарадваш по-бедните и по-нещастните
като им подариш нещо хубаво. Така преместваш фокуса от самосъжалението към тях и ставаш съпричастен на радостта им, обяснява проф. Миланова. Подобно е действието и на работата по време на празниците. Дежурствата спасяват от тази тъга, тя те мобилизира и ставаш съпричастен към една група, която също празнува, казва проф. Миланова. Точно заради това понякога има хора, които винаги желаят да дежурят на Нова година. Най-важното е да не забравяш - колелото се върти и винаги след лошото идва хубаво.