Запазваме квотата за улов на калкан (+)

Парите

18-12-2013, 10:25

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

От днес рибарите могат да подават заявления за усвояване на квотата от калкан за 2014 г.

Страната ни ще запази досегашната квота за улов на калкан в Черно море, похвали се министърът на земеделието и храните Димитър Греков, цитиран от БТА. Той участва в заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и риболов, където бяха приети доводите на България за запазване на сегашната квота от  43,2 тона.

Греков заяви, че предложението на ЕК за намаляването на квотата с 15%, до 37 тона, е било оттеглено. В замяна на отстъпката България и Румъния са дали съгласието си да извършват повишен контрол на улова и научно наблюдение над популацията на калкана в Черно море.
Съветът прие от 15 април до 15 юни догодина уловът на калкан в Черно море да бъде забранен, което ще доведе до по-бързо възстановяване на популацията и съответно по-голям шанс квотите да бъдат завишени в кратък срок.

Греков съобщи, че в рамките на Съвета са били приети регламентите за преките плащания към земеделските производители и регламентите за развитието на селските райони в рамките на стратегията за общата селскостопанска политика в периода до 2020 година.

По думите му от догодина българските земеделски производители ще получават 6,5 процента финансова подкрепа от ЕС, а след от 2015 г. около 13%, докато сега този процент е около 3.5 на сто.

От днес рибарите могат да подават заявления за усвояване на квотата от калкан за 2014 г.

 Със заповед на изпълнителния директор на ИАРА г-н Майдън Сакаджиев са определени критериите за допустимост на риболовните кораби за участие в усвояването на националната квота за калкан през 2014 г.

 Заявление за участие в улова на калкан през 2014 г. могат да подават лица, регистрирани като юридически лица или еднолични търговци; притежаващи риболовни съдове, вписани в Регистъра на  риболовните кораби; да имат валидно разрешително за стопански риболов и дънни мрежи с минимален размер на окото 400 mm. Задължително условие за риболовните кораби е наличието на функциониращо проследяващо устройство, което да бъде свързано с центъра за наблюдение на риболовните кораби на ИАРА. Освен това риболовните кораби над 18 метра трябва да имат инсталирана на борда си система за автоматична идентификация (AIS), към момента на подаване на заявлението. За риболовните кораби с дължина между 15 и 18 метра тази мярка влиза в сила от 31 май 2014 година, но тъй като тази дата попада в периода на забраната за улов, крайният срок за монтиране на AIS на борда на тези кораби е 15 юни 2014 г.