Избори за митрополит: Окончателно - Йоан и Серафим

Окончателните резултати са: Знеполският епископ Йоан е избран с 22 гласа (23-ият е бил невалиден), на втори кръг избирателите са гласували за 1 от 12 епископи - без Йоан. Резултатите са - 19 гласа за Серафим, 11 за Наум и един за Борис.

11:30 ч 30 епархийски избиратели се събраха в кръглата зала на митрополията малко след 11 ч, след неделната литургия в Катедралата. Днес за втори път 30-те делегати  - по 6 от Варненската, Шуменската, Търговишката, Добричката и Провадийската духовни околии, половината от тях - свещеници, а другата половина - миряни, ще отсеят двама от общо 13 кандидати. Делегатите ще избират единствено по снимка и биография на всеки от кандидатите. 

В листата са епископите - Крупнишки Инокентий, Месемврийски Иаков, Тивериополски Тихон, Стобийски Наум, Знеполски Йоан, Велички Сионий, Драговитийски Даниил, Траянополски Киприян, Агатоникийски Борис, Провадски Игнатий, Браницки Григорий, Главиницки Йоан, Мелнишки Серафим. Повече за всеки от тях може да видите тук

Самото гласуване започна в 11:30 ч, след като всички са си предали мобилните телефони още на входа. На влизане отец Бисер от Търговищката околия заяви пред медиите, че не е променил намерението си да гласува за отец Борис, както е направил и първия път. Свещеникът сподели и че му е бил оказан натиск да не го прави този път.

Вторият опит за избор на Варненски и Великопреславски митрополит се следи от около 50-ина граждани, миряни и свещеници, които са обградили входа на митрополията, където в момента се провежда вотът. 

На улицата пък е и познатият ни свещеник от февруарските протести. Тук е и Росен Марков, който е закачил табела, че се кандидатира за митрополит.

Църковният хор е превзел стълбището пред вратата на кръглата зала и пеят псалми. 

12:40 ч Изборът продължава на втори тур. С най-много гласове - 23, е епископ Йоан Знеполски. Сега избират кой да е втори, тъй като двама са с равен брой точки. По непотвърдена информация това са Борис и Наум.

13:00 ч Последни резултати: Знеполски епископ Йоан - 23 гласа, Стобийският епископ Наум - 13, Агатоникийският епископ Борис - 11. Ще има сега втори тур, тъй като минимумът гласове, за да се излъчи вторият кандидат е 16.

Знеполският епископ Йоан е роден на 13 февруари 1969 г. в Ямбол. Завършва пловдивското музикално училище. На 18 март 2007 г. е хиротонисан за Знеполски епископ и е назначен за викарий на българския патриарх.

13:22 ч Току-що някой изкрещя през прозореца: Мелнишкият Серафим е вторият кандидат, предаде репортерът на Varnautre.bg. Голямо оживление с радостни възгласи и сълзи на умиление заля събралите се миряни на тротоара на "Съборни".

Мелнишкият епископ Серафим е роден на 4 юли 1974 г. в село Зорница, Бургаско. Викарий на митрополит Натанаил Неврокопски. Живее в Роженския манастир.

13:28 ч Изборът приключи. Отец Василий Шаган излезе от Кръглата зала на Митрополията и, посрещнат с възгласи "Господ победи", обяви: "Избраните са Знеполският епископ Йоан и Мелнишкият Серафим. И двамата са достойни за митрополит на Варненската и Великопреславска епархия, но по-голямата отговорност сега е върху Светия синод, който ще трябва да избира, кой ще бъде." 

Окончателните резултати са: Знеполският епископ Йоан е избран с 22 гласа (23-иат е бил невалиден), на втори кръг избирателите са гласували за 1 от 12 епископи - без Йоан. Резултатите са - 19 гласа за Серафим, 11 за Наум и един за Борис. 

Иван Панайотов от миряните заяви пред медиите, че изборът този път е бил честен, защото те не са позволили да се случи обратното.

Всички сега се отправят към църквата "Св. Анастасий" за благодарствен молебен. 

Делегатите един по един излизат от залата. Петър Денов заяви, че при първия избор Светият синод не е направил достатъчно, за да запознае делегатите с предложените кандидати.