С колело от Украйна до Турция през Варна

Животът

14-12-2013, 10:14

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Идеята е маршрутът да бъде Ялта - Одеса - Констанца - Варна - Бургас - Истанбул

Идеята за изграждането на Черноморски велосипеден път като част от мрежата Евро Вело ще бъде представят днес. Сдружение "Национална Велосипедна Асоциация", велоклуб "Устрем" и Мрежа на велосипедни организации "ЕкоВело" търсят подкрепа, освен за създаването му и за налагането му като "бранд" за устойчив градски транспорт и устойчив туризъм. На срещата-презентация, на която ще присъстват кметове и представители на всички северни черноморски общини, ще бъде изготвено и общо писмо за подкрепа до Транспортната комисия на Европейския Парламент и Европейската комисия. 

Идеята е велосипедният маршрут да бъде по следното направление: Ялта - Одеса - Констанца - Варна - Бургас - Истанбул.

"Идеята на Птоломей за карта и локация на света е била доразработена и представена през 1520 г. от капитан Пири Раис на Османския сутан. Този ключов стратегически документ е предизвикал решението на султана да изгради флот, с който успява да завладее цялото крайбрежие на Черно море. Европа по това време е разединена и неспособна да се противопостави на османското настъпление.

Чрез картите и локацията на Пири Раис Османците не са успели да завладеят океаните, частично са владели източното Средиземноморие и изцяло са контролирали Черно Море в продължение на 400 г., като то е носило значителна част от приходите на хазната - роби, храни, суровини. Към 1520 г.

Българското крайбрежие е все още под властта на византийските колонии и без създаването на османския флот, може би е щяло да остане извън рамките на империята. Въздействието и възвращаемостта от стратегическия документ на Пири Раис не може да се оцени и остойности, но е грандиозно", споделят организаторите.

Предлагат от името на велосипедната мрежа "ЕкоВело" освен писмото за подкрепа да се подготви и "Декларация – "Новото Черноморско Злато". "Златото са хората по крайбрежието, историята, културата, природата. Черноморският велосипеден път не е само за велосипедисти–спортисти. Той е за любителите на историята, културата, природата, здравословния живот, а също и възможност за кулинарен, винен, религиозен и други форми на устойчив туризъм. "Новото Черноморско Злато" трябва да бъде предоставено за ползване от местното население и туристите по крайбрежието. За целта ще са нужни усилия и средства на всички институции и обществото в три посоки: Политическа – повишаване пристижа на колелото, признаване и застъпване в ключови стратегии и планове; Финансова; Административна - промяна на закони и нормативни актове, ускорени процедури за разрешения, съгласуване", коментират още организаторите.