Картина на робството завърши Стената на безсмъртните българи

"Българийо, помни..." е посланието на новите възрожденци от Варна

Последното пано от стената с портрети на безсмъртните българи вече е готово. "Картина на робството", за която Varnautre.bg по-рано писа, изобразява планина от черепи и кости, напомняща за Баташкото клане.

Създателите й от Възрожденци-Варна завършиха серията патриотични картини, изписвайки "Българийо, помни" на последната - най-внушителната, между портретите на Ботев и Левски. Както те споделиха, при започването на графита клането в Батак е символ на робството и борбата на българите срещу него, а това няма как да бъде нарисувано с цензура. "Историята трябва да се предава такава, каквато е била!".

Следващата инициатива на младите възрожденци е Шествие по случай 169 години от рождението на Капитан Петко войвода! На 18 декември за втора поредна година варненци ще почетат великия българин. Шествието ще започне в 20 ч от Катедралата. Организаторите канят всички да излязат, обгърнати с трибагреници и цветя.  Събирането започва от 19:30. 

"Маршрутът ще продължи до паметника на Капитан Петко войвода (в градинката на Тракия), където ще отдадем почит, ще поднесем цветя и ще поговорим за неговия живот и дейност", обясняват подробно на страницата на събитието.

"Шествието ще бъде водено от 20 факли. Когато дойде ред за тяхното загасяне, се обръщайте към момчетата и момичетата, които ще носят ленти с трибагреника на ръцете си.

Напомняме, че шествието НЕ е обвързано с никаква политическа партия, организация или друго от този род, затова молим всички да са единствено с ТРИБАГРЕНИЦИ, БЕЗ отличителни знаци/знамена на някоя организация и т.н."