Варна с награда "Най-активен бенефициент"

Новите автобуси тръгват по Коледа

Община Варна получила награда "Най-активен бенефициент" от министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева на годишната конференция, посветена на резултатите по ОП "Регионално развитие". Това съобщи кметът Иван Портних, отговаряйки на въпроси на днешното заседание на Общинския съвет.

Той беше атакуван за състоянието на "Градски транспорт" АД от два от синдикатите на работещите в дружеството и от общинската съветничка от БАСТА Марина Карапетян. Именно отцепилата се от ГЕРБ партия стои зад едната профсъюзна организация, поискала оставката на председателя на борда на директорите. Другият синдикат, според осведомени, бил близък до Борислав Гуцанов - бивш общински съветник и настоящ депутат от БСП.

Кметът припомни, че "Градски транспорт" АД е акционерно дружество, управлявано от Общинския съвет и именно съветниците, вместо да отправят питания към него, трябва да решат кой да бъде в борда. "Общо 60 млн. лева ще влязат в дружеството под формата на нови автобуси и тролеи", припомни Портних. Над 33 млн. лева е стойността на автобусите, които вече са доставени. "Полагаме усилия максимално бързо да ги регистрираме, за да бъдат по улиците преди Коледа", увери той. 9 млн. лева има в момента по сметките на "Градски транспорт" АД и те ще бъдат приведени като аванс за доставката на новите тролеи.

Кметът пое ангажимент да провери сигнал на общинския съветник Костадин Костадинов за незаконен строеж на Кабакум.

Предстои да бъде обявена обществена поръчка за избора на изпълнител на паркоустройствен план на Морската градина.