Пълната забрана за пушене остава

Животът

12-12-2013, 14:18

Снимка:

© Impact Press Group / Архив

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Отхвърлени бяха предложенията на "Атака" и БСП за либерализиране на режима

Пълната забрана за тютюнопушене на обществени места остава в сила. Народните представители отхвърлиха и двете предложения за промени в Закона за здравето, които да разрешат цигарения дим на някои обществени места като заведения, казина, клубове.

Депутатите взеха това решение след близо четири часови дебати.

Първото предложение за либерализиране на пълната забрана за тютюнопушене, внесено от лидера на Атака Волен Сидеров, не беше прието със 107 гласа "против" от общо 188 упражнили правото си на глас депутати. 64 депутати поискаха да няма пълна забрана за тютюнопушене, а 17 се въздържаха.

Второто предложение с вносител депутатът от БСП Спас Панчев бе потхвърлено с общо 106 гласа против, 76 натискания "За" и 8 въздържали се народни представители.

Преди самото гласуване министърът на здравеопазването Таня Андреева призова депутатите да помислите как биха приели лично, ако в тяхното семейство има поне 1% възможност някой да заболее от пребиваване в такава среда, където се пуши.

Народните представители от ГЕРБ посрещнаха решението за оставане в сила на пълната забрана за тютюнопушене на обществени места с ръкопляскания.

Не прекалихме ли с лицемерието за нашата загриженост за здравето на българския народ, попита от парламентарната трибуна по-рано, по време на дебатите, депутатът от "Атака" Магдалена Ташева. Именно националистите са вносители на един от двата законопроекта за частична отмяна на пълната забрана за тютюнопушене на обществени места.

Дебатите за това дали да има или да няма цигарен дим в заведения, клубове, казина и други обществени места продължават от началото на днешния парламентарен ден, като тонът в пленарна зала все още остава значително спокоен. Ташева обаче се ядоса от загрижеността на настоящи депутати и лекари по професия за здравето на българските граждани.

"Живеем в държава, където половината от населението ходи без зъби - огледайте се в метрото и трамвая. Живеем в държава, където здравеопазването се превърна в пазар, а този пазар е аморален. България стана рекордьор с няколко тона изнесени органи и човешки тъкани", изброи народният представител от "Атака" и попита своите колеги: "Сега вие сте много загрижени? Да не пушели?!"

Тя критикува още депутатите от опозицията за това, че бързат да се поклонят за кой ли път пред една брюкселска бюрокрация. "Европейската комисия през 2006 прие да регламентира дължината на презерватива да бъде 16 см. Що не го въведете и при нас, за да покажете, че сте европейци?", попита още Магдалена Ташева.

Като за финал тя призова своите колеги да осигурят едно малко търговско предимство на нашия туристически бранш и се зарече, че няма да има пасивни пушачи, да няма дечица, които „пушат" миризмите, а да има заведения с отделни зали за пушачи и непушачи.

Народният представител от БСП Красимир Янков пък заподозря, че бившите управляващи са въвели забраната за тютюнопушене на обществени места, за да прикрият намаляването на приходите от акцизи от тютюн. "Тази забрана надали накара българите да се откажа от своя този порок", се усъмни депутатът от левицата.