Виртуален консулт помага на рибари от Варненско да вземат европари

Парите

10-12-2013, 11:29

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Новаторски виртуален консултантски център ще подпомага местното население за развитието на бранша

Рибарите в общините Бяла, Аврен и Долни чифлик ще бъдат подпомогнати да кандидатстват по европейски програми. За целта стартира проект на фондация „Николаевка”, по който експерти ще подпомогнат членовете на Местната инициативна рибарска група "Български Черноморски сговор” от трите общини да бъдат субсидирани с евросредства.

Парите ще са както за развитие на рибарството, така и за увеличаване на предлагания продукт, примерно чрез развитие на туризма. Проектът "Рибарска област Бяла – Долни чифлик – Аврен привлекателно място за развитие на туризма” е по Оперативна програма за развитие на сектор "Рибарство” 2007 – 2013". Неговата продължителност е 8 месеца, като началото му бе дадено на 23 октомври.

Проектът е на стойност 34 071 лева. По него ще бъде проведено социологическо изследване и разработена Стратегия за развитие на туризма в региона на трите общини. Ще бъде създаден виртуален консултантски център, чрез който рибарите от региона ще могат да бъдат консултирани, обучавани, подпомагани за кандидатстване за европейски програми.

Самият център няма да спре да функционира след края на проекта, за да могат да се възползват повече лица от възможността за субсидии. Чрез него местното население ще има и винаги достъп до актуални бази данни, събития, новости и нормативни промени. Това ще бъде тяхното място за обмяна на опит, реклама, консултации, подчертаха от управителния съвет на фондация „Николаевка”, изпълнител на проекта.