Малцинствата влизат в спецслужбите

Новините

06-12-2013, 09:51

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Представителите на всички малцинства ще получат равен шанс да попаднат в службите и да растат в йерархията им

От началото на следващата година управляващите ще настояват пред ръководствата на службите за сигурност да назначават хора от малцинствата и нехристияни. Това съобщaват вчера пред "24 часа" от мнозинството в парламента. ДПС апелира за това още от миналия мандат.

"Като искаш да проследиш какво се случва в Родопите, най-добра работа ще ти свършат мюсюлмани. Познавачите на Корана пък биха могли да направят анализ на разговори и литература на религиозна тема", даде пример зам.-председателят на парламентарната му група Камен Костадинов. Той е и зам.-шеф на комисията за контрол над службите за сигурност и прилагането на СРС.

"Представителите на всички малцинства ще получат равен шанс да попаднат в службите и да растат в йерархията им. Щом Барак Хюсеин Обама може да е президент на САЩ, не трябва да има таван за когото и да било, независимо дали се казва Хасан, Ованесян или Йосиф", позова се Костадинов. И уточни, че властта не въвежда квоти в службите - запълването на служители и сътрудници от малцинствата няма да е задължително.

Целта е представителите им да имат равен шанс да влязат и да израстват в структурите, стига да притежават нужните качества. В момента хората с небългарски имена били масово порязвани на тестовете за психологическа годност. "Затова искаме те да станат анонимни", издаде Костадинов. Той ще представи идеята си от парламентарната трибуна при приемането на отчета на ДАНС, а новите правила ще се въведат с вътрешните правилници на службите. Властта ще препоръча на ръководствата им да са активни - и самите те да привличат представители на малцинствата, които имат необходимите качества. Така ще създават доверие към службите в съответния район, защото когато работи човек от групата, тя му вярва, мотивира се Костадинов.