10 енерго съвета за по-ниски сметки за ток

Парите

05-12-2013, 20:38

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Баба Денка с 500 лева сметка за ток, електромерът й отчитал в ущърб на енергото

Малка промяна в ежедневните навици може да доведе до значително намаляване на сметките за електроенергия

Електроразпределителните дружества очевидно нямат намерени да свалят цените на тока. Вместо това започват информационна кампания за разумно и отговорно използване на електроенергията, като предлагат 10 стъпки в тази насока. Според тях малка промяна в ежедневните навици може да доведе до значително намаляване на сметките за електроенергия.

Следването на тези съвети може да доведе до намаляване на сметките за ток с до 15%. Изследванията показват, че над 70% от сметката на четиричленно домакинство през зимните месеци е за отопление и затопляне на вода, a останалите близо 30% се разпределят между охлаждане, готвене, миене на съдове, пране, осветление и други електроуреди. На своя сайт Енерго Про и ЧЕЗ публикуват съвети, с които да намалим сметките си.

Ето и 10-те стъпки, които могат да доведат до по-малък разход на ток:

1. Изключвайте от контактите зарядните "вампири". Повечето домове са пълни с дребни пластмасови зарядни устройства за зареждане на мобилни телефони, джобни компютри, цифрови камери, безжични уреди и други персонални устройства. Дръжте ги изключени, докато ви потрябват, защото количеството електроенергия, което използват докато реално не вършат никаква работа, е неоправдано високо. Телевизорът, аудио уредбата или DVD плейърът също могат да бъдат големи консуматори на ел. енергия, дори в моментите, в които не ги използвате. Те консумират ел. енергия и в състояние на покой (stand-by режим). Ако е възможно, изключвайте ги напълно от щепсела. Средната консумация на електроенергия на цветен телевизор в режим stand-by е 73 kWh годишно.

2. Превключете на режим “Sleep” и “Hibernate” когато не използвате компютъра си. Ако не работите на компютъра си, а сте в нормален режим - това е пилеене на енергия. Минавайки в един от гореспоменатите режими,пестите енергия.

3. Размразявайте месото като го оставяте в хладилника от вечерта , вместо в микровълновата печка. Употребата на повече от два електроуреда за приготвянето на едно ястие е ненужно и придружено с излишни разходи.

4. Почистете торбичката за прах в прахосмукачката преди да я използвате. Така електромоторът не се затормозява и работи по-ефективно.

5. Не използвайте електрическата печка за всичко, ако имате тостер, електрическа кана или тенджера под налягане. Малките електроуреди са предназначени за приготвянето на малко количество храна за сравнително кратко време. Те имат по-малка мощност и затова консумират по-малко електроенергия. Използването им вместо традиционната кухненска печка ще спести електроенергия. Когато купувате нова готварска печка, предпочетете модел със стъкло керамичен плот, който е по-ефективен при по-ниска употреба на ел. енергия.Изключвайте котлоните на електрическата печка 10 мин. преди да приключите с готвенето и довършете приготвянето на ястието, използвайки остатъчната топлина.

6. Поставете хладилника по-далеч от готварската печка. Поставянето на хладилника на място, където не е огрят от пряка слънчева светлина, далеч е от отоплителни тела и готварската печка, спестява електроенергия. С всеки един градус над 20°С, потреблението му нараства с около 6 %. Идеалната температура, която е достатъчна за запазването на хранителните продукти в хладилник, е +5°C, а във фризер -18°C. По-ниската температура означава по-високо потребление. От време на време размразявайте и хладилниците с полуавтоматична уредба за размразяване. Дебелият слой лед изисква ненужно количество енергия.

7. Когато е възможно, използвайте програми на пералнята с по-ниски температури. 85% от електроенергията при пускане на пералнята отива за стопляне на водата. Използвайте пълния капацитет на пералната машина, както и качествен прах за пране, с който можете да перете и при по-ниска температура – по този начин ще спестите от енергията, необходима за затоплянето на водата.

9. Включвайте бойлера на нощна тарифа. Използването на нощна тарифа, когато е възможно, няма да спести електроенергия, но ще намали сметката ви. През зимния период нощната тарифа е от 22:00 ч. до 6:00 ч., а през летния - от 23:00 ч. до 7:00 ч. Уредът за затопляне на вода поставете възможно най-близо до точката на потребление, така че да предотвратите загубите на енергия по мрежата и настройте температурата на загряване в резервоара/бойлера на 55–60  °C;

10. По време на отоплителния сезон проветрявайте кратко и интензивно (3 или 4 пъти дневно за по 10 – 15 мин.), а температурата в отделните помещения регулирайте с помощта на термостатни вентили - всяка една по-ниска температурна степен може да означава спестяване до 6% еленергия.