Какво да сготвя утре: 4 декември

Животът

03-12-2013, 23:43

Снимка:

da-gotvim-s-tillia.blogspot.com

Автор:

Елена Пенчева

Всичко от Автора

Още по Темата:

4 декември: Да си отгледаме навици

Пастет от леща с маслини и яхния от праз и булгур

Луната вече е в Козирог, знакът на въздържанието, но пък е във фаза новолуние, което подсказва, че тялото се нуждае от повече енергия и ще я усвои ефективно от храната. Тъй като земната стихия има формообразуваща роля, е изключително важно да не се правят диети по време на първата лунна фаза, когато се изгражда и подхранва фундамента на структурата. Най- разумно е да се употребяват прости и познати храни в умерени количества. Струва си също, да се вслушате в нуждите и желанията на тялото си-днес то само ще ви подскаже какво му е необходимо и какво му вреди.Доверете се на своята интуиция и ако някой вкус или храна предизвикват отвращение у вас по добре го изключете поне за месец от менюто си.Напротив ако нещо силно привлича вниманието ви то ней-вероятно е нужно и полезно за организма ви,независимо от съветите на диетолозите.

Когато Луната преминава през Козирог, организмът се нуждае и съответно усвоява пълноценно  калциев фосфат-сол, който заедно с белтъчините спомага за строежа на костната система.  Храни богати на калциев фосфат и подходящи за консумация по време на пост са: броколи, карфиол,царевица, картофи, зеле, целина, патладжан, аспержи,леща, грах,фасул, маслини, всички зърна и кълновете им, неизчистената пшеница.

Пастет от леща и маслини ще ни свърши чудесна работа. Ще са ни необходими:
1 чаена чаша леща
10-ина маслини
2-3 щипки риган
2 щипки мащерка
2 скилидки чесън
1 чаена лъжичка зехтин
1 лимон

Сваряваме лещата и я изсипваме в купа. Добавяме чесъна, обезкостените маслини, зехтина и лимоновия сок от половин лимон. Пасираме добре докато се получи хомогенна смес. Допълнително овкусяваме пастета с риган и мащерка.
Сервираме като гарнитура, или мажем с него пълнозърнести препечени филийки.

Разбира се с едно намазване едва ли ще се разминем, затова нека има и нещо допълнително. Като например Булгур с праз и сушени сливи - това ястие е много подходящо като гарнитура към никулденския шаран, но защо да не го тестваме още днес.

Необходими продукти
1-2 стръка праз
1 ч.ч. булгур
3-4 с.л домати консерва
1 с.л. червен пипер
сушени сини сливи
сол
олио

Нарежете праза на колелца,  и ги задушете заедно с доматите в олиото. Прибавете червения пипер, булгура и вода. Варете ястието на слаб огън, докато булгурът омекне. Прибавете предварително накиснатите в студена вода сушени сливи.
Подсолете ястието на вкус и варете, докато сливите омекнат.

Добър апетит!