Най-малкият читател на варненската библиотека е 3-месечно бебе

Животът

02-12-2013, 13:00

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

За дългогодишната си история библиотеката е затваряла врати само един-единствен път – от лятото до есента на 1941 г.

Комисията по култура проведе изнесено заседание в Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“. Дадена бе зелена светлина за реализация на програмата за обновяване на фондовете на обществените библиотеки с книги. Касае се за книжните фондове на 28 читалища. "45% от общия брой заглавия ще бъдат от български автори, а 35% - от европейски. Останалите ще са от други националности“, поясни директорът на библиотеката д-р Емилия Милкова, предаде Дарик Варна.

За изпълнението на програмата от местната хазна за догодина ще бъдат отпуснати 20 000 лева въпреки поисканите 40 000 лева. Средствата предстои да бъдат гласувани на общинска сесия.
Любопитно е, че 3-месечно бебе е най-малкият читател на варненската библиотека.
„Нашите най-малки приятели са изключително интересни. Те не могат да четат, но важното е, че първият досег с книгата се е случил в библиотеката“, каза Милкова.
По думите й това е голяма световна тенденция, която и варненската библиотека се опитва да приложи. „В развитите държави на излизане от родилния дом майката и бебето получават първата книжка, която те да споделят. Идеята е детето да свикне и в дома с книгите“, разкри Милкова.
Пред членовете на комисията по култура към Общинския съвет тя разказа някои любопитни факти от историята на библиотеката, която тази година празнува 130-ти рожден ден. За дългогодишната си история библиотеката е затваряла врати само един единствен път – от лятото до есента на 1941 г. Причината е, че библиотекарят е бил мобилизиран на фронта.
Според Милкова едно от най-интересните преживявания днес в библиотеката е т.н. Маратон на четящите хора. Всяка година на 23 април деца прекарват една вълшебна нощ в библиотеката. „Ние ги посрещаме към 8 вечерта и до 8 сутринта те са на територията на варненската библиотека. В тази нощ са забранени телефоните, лаптопите, всякаква електроника. Те си носят спални чували, малко преживяването е като на излет, но това е екскурзия в библиотеката. Малчуганите са изключително щастливи, защото след това водят своите приятели с чувство на стопани в този дом“, сподели шефката на варненската библиотека, цитирана от Дарик Варна.