Паркинг за 151 коли на бул. "Княз Борис I"

Животът

29-11-2013, 17:42

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Все още е забранено за коли в Морската градина

Парите, с които ще бъде решена "драмата" с колите в Морската, идват от JESSICA

Паркинг за 150 коли до Морската градина ще бъде изграден през 2014 г. Засега проектът е той да заеме разделителната ивица на бул. „Княз Борис I” от спирка „Акациите“ до Делфинариума. Това стана ясно днес при представянето на бюджета за следващата година.

За изграждането на паркинга, който трябва да реши скандалния проблем с колите в "Салтанат", ще бъде изтеглен заем по програма JESSICA. Инструментът за еврофинансиране предвижда отпускането на средства при ниски лихви и изгодни условия за дейности, които ще осигуряват приходи на общинската хазна, и по тази причина не отговарят на условията за безвъзмедно финансиране по оперативните програми.

Заемът ще е за 1,5 млн. лева и ще се изплаща 10 години при лихва 1,7%. С парите ще бъдат обособени 151 паркоместа, 9 от които ще са за инвалиди. Ще има и места за 7 автобуса, предназначени за групи, посещаващи Делфинариума.

След като оставят колите си пешеходците ще стигат до ж.к „Чайка“ и Приморския парк по стълбища, свързани с подлеза. За майките с колички и хората с увреждания ще има асансьори.

Паркингите (автомобилният и автобусният) ще се обслужват от автоматични системи и ще са платени. Прогнозните приходи за общината годишно са около 270 000 лева.

Все още не е отпаднала идеята и за разширяване на проекта върху държавни терени в локалното платно откъм кв. "Чайка". За целта общината депозира искане с кадастралните номера на парцелите до Областна администрация на 30 август, но все още не е получила отговор.