Морските ни сили на среща в Лондон

Животът

28-11-2013, 16:26

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Още по Темата:

116 години Военноморска база Варна

Кръщаване на бойните ни кораби

Традиционната за Южния регион конференция обхваща всички ВМС на Северо-атлантическия пакт

Командирът на ВМС контраадмирал Румен Николов участва от 19 до 21 ноември т.г. в срещата на командващите ВМС на страните-членки на НАТО - MARCOMET 2013 в гр. Лондон, на тема „Разбиране за морето - 2013 - Предизвикателствата за изграждане и поддръжка на глобална опозната картина на морската обстановка”, съобщиха от пресслужбата на морския флот. Традиционната за Южния регион конференция измени формáта си и сега обхваща всички ВМС на Северо-атлантическия пакт, а организатор е Обединеното военноморско командване (ОВМК) в Нортууд, Великобритания. В срещата взеха участие 54 международни делегации, представители на 20 страни-членки, на страни-партньори, щаб-квартирата и различни командвания на НАТО, правителствени организации, фирми, университети и научни институти.

На конференцията бяха представени видео-обръщение от генералния секретар на НАТО Андерс Фогх Расмусен, приветствие от командващия ОВМК вицеадмирал Питър Хъдсън (ВМС, Великобритания), бележки за глобалния контекст и визия за морската сигурност от члена на британския Парламент д-р Андрю Мърисън и кратки презентации за значението на морската среда за глобалната сигурност и възгледите на НАТО по тези въпроси от професор сър Хю Страхан и г-н Стивън Иванс - помощник-генерален секретар на НАТО по операциите.

В няколко поредни сесии бяха разгледани въпроси, касаещи в по-широк обхват морската среда - влиянието на икономическите дейности в глобален мащаб, предизвикателствата на измененията в морската еко-среда, широкия Атлантически регион, включително крайния Север, Карибите, Западна Африка и Балтика и актуалните предизвикателства в Средиземноморието.

Разгледани бяха и аспекти на морската сигурност в райони извън традиционната зона за отговорност на НАТО - Арабския залив, широкия Близък Изток, Индийския океан и юго-източните азиатски морета и гледната точка за развитията в тях на страни партньори - Австралия, Русия, Индия.

На закрита сесия само за членовете на НАТО бяха обсъдени проблеми от операциите на Алианса за борба с тероризма и пиратството по море, пътища за органично свързване на националните военноморски способности с командната структура на Алианса, важността на обединяването и ефективното използване на националните и съюзни учения, ролята и бъдещето на Постоянните военноморски сили на НАТО.

Участие в конференцията взе и генерал Филип Брийдлав (ВВС, САЩ) - върховен главнокомандващ на НАТО в Европа.