Изчезналата Йорданка била избягала от къщи

Майката на момичето е сред дежурните герои на Бареков

"Избягах от нас. Полицията ме хвана", съобщава на приятелите си в cоциалната мрежа Ask.fm 14-годишната Йорданка Димитрова, която изчезна в петък вечерта. Хиляди търсеха момичето като разпространяваха призива с описанието й, пуснато от семейството във Фейсбук.

Ден след началото на акцията се появиха и кратки съобщения, че тийнейджърката вече е намерена и е в дома си във Варна.

Оказва се, че Йорданка е сестра на 17-годишната Борислава Димитрова, която стана "герой" на февруарските протести. Майка им Теодора дори прекара известно време в палатковия лагер пред общината. Там тя протестираше срещу тежкото положение на семейството си. Теодора обясняваше тогава, че не работи, за да се грижи за болната си дъщеря, която, според нея, е "претърпяла 11 операции и 6 химиотерапии заради туморни образувания по половите органи". Тя се оплака, че през януари е подала молба за общинска помощ, но още няма отговор. “Съпругът ми тегли 3 заема. Получава 300 лв. месечно, които трябва да стигнат за 4-членно семейство”, проплака жената пред насочените към нея многобройни камери. След това обяви и гладна стачка. Особено възмутена беше тя от последното решение на ТЕЛК–Варна, според което дъщеря й е добре и няма нужда от определената й преди 60% инвалидност.

Скоро след това от общината предложиха на Теодора работа като готвачка, а на семейството беше отпусната 400 лева помощ. Преди това общината е помагала още 2 пъти с по 2000 лева за лечение на момичето. Пари за лечението на Теодора бяха събирани в касичка в палатковия лагер, която изчезна по време на предизборен дебат на Николай Бареков на входа на Морската градина.

Проверка на varna.utre.bg тогава показа, че, за щастие, според изследванията, заболяването на Борислава, макар и рядко, не е злокачествено и тя няма рак. Полепите, причинени от папиломен вирус, са били отстранявани неколкократно и след кюртажите момичето е било подложено на лечение с интерферон в продължение на 3 години. Не са му правени вливания или друга форма на химео или лъчетерапия, става ясно от документите, предоставени от родителите на Борислава в Общината към искането за помощ. Името на момичето не фигурира и в регистрите на нито един от онкодиспансерите. "Заболяването му е рецидивиращо, но не и онкологично, състоянието й в никакъв случай не е причина момичето да не ходи на училище, каквото е решението на майката", коментираха за varna.utre.bg лекари, запознати с лечението на момичето.

Въпреки това майката Теодора и до днес продължава да е дежурен участник в изявите на Николай Бареков във Варна и през сълзи да разказва за онкоболното си дете. Теодора е отказала предложената й от общината работа, но е започнала друга, намерена й от варненски депутат. След месец-два напуснала и от там.