Протести за и против колите в Морската

Следобед екоактивисти искат оставката на Областния

С два протеста започва седмицата днес. Рано сутринта собственици на бизнеси в Морската и техни служители отново бяха пред сградата на община Варна. Те са недоволни от факта, че кметът обжалва аплодираното от тях решение на областния да отмени забраната за движение на коли в парка. В петък в тяхно присъствие областният управител Иван Великов прочете над 6 страници с мотиви да бъде отменена заповедта на кмета Иван Портних за движение на коли в "Салтанат". Бурни аплодисменти предизивика и фактът, че Великов наложи предварително изпълнение на решението си - тоест колите трябваше веднага да тръгнат по алеите. Предварителното изпълнение обаче беше веднага обжалвано от кметската администрация и с решение на съда - отменено. Така забраната за движение на МПС в парка остана в сила, докато съдът не се произнесе и по същество основателна и законна ли е тя или не. Решението на Варненския административен съд за отмяна на предварителното изпълнение може да бъде обжалвано в 7-дневен срок. Дали ще има жалба от областния до Върховния административен съд ще стане ясно днес, след като бъдат огласени мотивите на варненските магистрати.

Около 70 човека развяваха сутринта знамена пред Общината. "Забраната не решава проблема", "Искаме работни места", заявяваха плакатите на протестиращите.

Заповедта на кмета Портних беше "бойкотирана" и от друга държавна институция - поради недостиг на капацитет от страна на МВР да следи за нарушители с коли в парка, се наложи с опазването на реда там да се заеме отново Общинска полиция.

В 16.30 часа днес започва протестът пред областна управа срещу отмяната на кметската заповед. За целта е създадена специална група във Фейсбук. Там организаторите на протеста са написали: "Днес, 22.11.2013 г, областният управител на Варна Иван Великов, разреши достъпа на МПС в Морската ни градина. Колите ще газят и паркират по алеи, а децата и майките ще трябва да им правят път, въпреки всички закони, които го забраняват. Днес този човек ни отне правото на законност, правото на чист въздух и безопасност, правото на парк! Днес този човек се изплю в лицата на всички нас в тази група, които се борим, за да спасим парка си повече от година. Този човек, като ръководител на правния отдел към Община Варна и днес като областен управител, в продължение на 5 години унищожава Парка ни най-нагло и безочливо. Той е лицето на корупцията, която построи палати в градината ни. Той е лицето, което помогна Морската да излежда така днес. Това лице каза на парка ни квартал. Това лице не може да бъде облaстен управител на Варна и да решава съдбата на Морската градина! #оставка иван великов!"