Кметът отряза парите за ремонта на Зоопарка

Животът

23-11-2013, 14:16

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Нито лев за фирмата, написала сметките и отчетите

"Наложих санкция на фирмата, извършвала ремонтите в зоологическата градина в размер на 43 000 лева. Проверката продължава", обяви преди ден в Twitter кметът на Варна Иван Портних.

По-късно той уточни, че глобата е наложена заради надути КСС (количествено-стойностни сметки) за ремонта.

Става дума само за първия етап от реконструкцията на зоокъта, за която общо бяха отпуснати 300 000 лева общински пари, научи varna.utre.bg. През септември комисия, назначена от кмета, провери сметките и свършеното по едно от възлагателните писма - за 132 хил. лева. Така стана ясно, че свършената работа е едва за 43 хиляди лева или с близо 90 000 по-малко от отчетеното.  Засечени са несъответствия в квадратурата и относителната тежест на материалите, надписани са метри и килограми. Изпълнител на обекта е ДЗЗД "ДМ-Инвестстрой", спечелила конкурс за обществена поръчка преди година и половина. Ремонтът е възложен и контролиран от дирекция „Инвестиционна политика“, а не от директора на Зоопарка.

Засега на фирмата не са изплатени никакви суми, уточни кметът. Изпълнителят пък изобщо не бързал да отчете свършената работа по следващите възлагателни писма и да си поиска парите.

Проверяващите през септември установиха още, че най-горното от трите ремонтирани езера в парка непрекъснато губи вода поради лоша изолация. Това пречи на следващите две да се пълнят от него и те стават неизползваеми. Количествената сметка само за езерцата е на стойност 101 000 лв.
Екоминистерството е направило 15 предписания на зоокъта. Само след като ги изпълни той ще получи лиценз на 1 март 2014 г.