"Галеристи" чакат отговор от Областния, обсадиха офиса на ГЕРБ (обновена)

Посегнаха на дакелите, защото не подкрепяли протеста на собствениците в "Салтанат"

Около 150 протестиращи срещу заповедите за коли в "Салтанат" на кмета Иван Портних и днес излязоха на протест. Те се събраха пред сградата на общината, но само за 15 минути и въпреки исканията си някой да разговаря с тях, не изчакаха, а продължиха, движейки се по тротоара на "Мария Луиза" към Катедралата.

След като стигнаха до часовника в центъра протестиращите, станали известни вече като "галеристи" пак повикаха за няколко минути, след което продължиха за Областна.

Очевидно повод за днешния протест е очакваната в 11 часа позиция на губернатора Иван Великов, който единствен във Варна застана на тяхна страна. Вече трети месец Областния продължава да твърди, че местността "Салтанат" не е парк, и по конституция част от правата на частните собственици там, са да влизат до имотите си с коли. 

Пред Областна администрация обаче протестиращите същото останаха много за кратко. Иван Великов едва успя да излезе и да им помаха за поздрав. Под предлог, че са на работа групата продължи надолу по ул. "Преслав". След минута обаче 40 от "галеристите" се оказаха пред офиса на ГЕРБ на ул. "Сан Стефано", където започнаха да скандират, свирят с вувузели и чукат по вратите и прозорците на клуба.

Няколко минути по-късно наредиха плакатите си около партийната центрла и се върнаха отново пред Областна управа. 

10:45 Всички протестиращи бяха пуснати в сградата на Областа администрация, където да изчакат губернатора да се види с тях.

11:00 Три момчета се опитаха да попречат на трима от "дакелите" да влязат в сградата. Те им препречиха пътя и със заплахи на ухо опитаха да ги изтласкат от стълбите. Въпреки това дакелите влязоха и вече във фоайето на администрацията бяха заградени от протестиращите.
Репортер на сайта Ovarna, който също е член на дакелите беше грубо изблъскан, а друг от активистите започна да рита Ивайло Василев по краката.

Когато журналисти опитаха да снимат случаващото се, протестиращи в това число и Рубин Коцев - собственик на ресторант "Хоризонт" започнаха да викат, че дакелите нямат право да присъстват в Областна администрация, тъй като не подкрепят протеста на собствениците в "Салтанат" и трябва веднага да напуснат.

11:29 Областният чете вече 20 минути решението си за отмяна на заповедите на кмета - над 6 страници членове и алинеи, предимно процедурни забележки. Последваха бурни аплодисменти в залата. Преди това изчете и свое писмо до полицията и прокуратурата за проверка на сигнали за незаконно строителство в местността "Салтанат", които получил от граждани по време на срещата с организации, искащи оставката му.