Банковата тайна ще отпада при конфликт на интереси

Парите

22-11-2013, 06:29

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси ще може да се самосезира и по медийни публикации.

Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси ще може да иска разкриване на банкова тайна при проверка на лица, заемащи публични длъжности. Това предвиждат законови промени, подготвени от зам.-шефката на парламента Мая Манолова и председателят на анкетната комисия за тефтера "Златанов" Кирил Добрев (БСП).
"Разкриването на банкова тайна ще се иска от съда, когато е необходимо за целите на закона за конфликт на интереси. Поправката е предложена от граждански организации и няма нищо общо със случая "Бисеров", обясни пред "Труд" Добрев.
След като стана ясно, че бившият зам.-шеф на парламента от ДПС Христо Бисеров е разследван за преводи на големи суми, в т.ч. към офшорни сметки, управляващите заговориха за отпадане на банковата тайна за висши политици.
Социалистите предлагат още значително намаляване на глобите, които се налагат за редица нарушения по закона. Лицата, които не подадат декларация за конфликт на интереси в срок, ще трябва да платят санкция от 200 до 2000 лв. при първо нарушение. В момента глобата е от 1000 до 3000 лв.
"Поправката се прави, защото законът важи и за директорите на селски училища, чиито заплати не са като тези на депутатите и министрите", обясни Добрев.
С промените ще бъдат намалени и санкциите, които се налагат на лица, заемащи публични длъжности при неподаване на декларация за частен интерес при изпълнение на конкретни правомощия. Нарушителите ще бъдат глобявани със суми между 1000 и 3000 лв. Сега санкцията варира от 7000 до 10 000 лв.
Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси ще може да се самосезира и по медийни публикации.
"При започването на проверка на конкретно лице комисията ще трябва да определи екип и докладчик по случая", каза Добрев.