Правителството счупи рекорда по недоверие

Новините

20-11-2013, 06:44

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Партиите от Реформаторския блок изпреварват ДПС при избори сега

Кабинетът на Пламен Орешарски продължава да чупи рекордите по недоверие - за шестмесечното си управление успя да надмине по непопулярност предшествениците си от тройната коалиция и ГЕРБ. Цели 65% от българите не вярват на правителството и ако тази тенденция се запази и през декември, ще бъдем свидетели на невиждани от 90-те години насам ситуации, сочат данни на "Галъп". За същия период кабинетът на Сергей Станишев успя да постигне 57 процента отрицание, а Борисов - 41 на сто. Сондажът показва и още една тенденция - покачва се подкрепата за партиите от Реформаторския блок и те отнемат третото място в класацията на ДПС.

През последния месец процентът на одобрение за хората на улицата е скочил от 41 на 48%, а подкрепата за протестите срещу кабинета се е увеличила от 41 на 49%. Песимизмът сред гражданите за бъдещето на страна достига връхна точка от влизането ни в ЕС през януари 2007 г. 72 на сто от българите смятат, че страната върви към по-лошо. "Ако се запази тази тенденция, ще навлезем в нов етап, който ще напомня на 90-те години и особено на управлението на Жан Виденов", смята шефът на "Галъп" Първан Симеонов.

Интересно развитие бележат електоралните нагласи за Реформаторския блок, който качва подкрепата си на 6.7%, изпреварвайки ДПС с неговите 6%. Изследването обаче не улавя напускането на партия "Зелените". Освен това все още само 2 на сто от анкетираните припознават блока като единна формация. Начело на класацията продължава да е БСП с 21.4%, следвана от ГЕРБ с 18.1%. "Потенциалите на двете политически сили са изравнени. Ако утре има избори, вероятно ще си оспорват победата на фотофиниша", коментира Първан Симеонов. Вълненията около имигрантския проблем и полемиката около мораториума върху продажбата на земя на чужденци леко качват подкрепата за "Атака" - от 1.4 на сто миналия месец до 2.4%. 

Противоречива е обществената реакция на студентската окупация на Ректората на СУ. Подкрепа за акцията заявяват 47 на сто от анкетираните, а против се обявяват 39 процента. Като справедливи оценяват исканията на студентите 49%, но също толкова смятат действията им за прекалено крайни. Разделение се наблюдава и по въпроса за независимостта им - 40 на сто смятат, че окупацията си е тяхно решение, а 45 на сто считат, че младежите са подвластни на политически сили. 

----ГОТОВНОСТ

Депутатът от ДПС и шеф на парламентарната бюджетна комисия Йордан Цонев разясни вчера кога могат да се чакат предсрочни избори. Управляващата коалиция ще иде на тях, ако на евровота следващата година загуби повече от половината мандати. "Ако ДПС и БСП спечелят повече от половината от местата в Европарламента, тогава става ясно, че ние сме водещата политическа сила. Ако партиите, които не са в мнозинството, спечелят над 50% от гласовете, тогава ще насрочим нови дати за предсрочни избори. Ако тогава нямаме подкрепа - отиваме на избори, ако имаме - сядаме и почваме да говорим", каза Цонев пред Нова тв.