Роми обсадиха кметство "Владиславово"

Мисия Варна

18-11-2013, 10:38

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

ВИДЕО: Общината трябвало да изготви проекти и да издаде разрешителни за строеж, мургавите не искали да събират "пампери" и дамски превръзки

Група роми са обсадили районното кметство „Владиславово”, научи Varnautre.bg. В момента наш екип пътува към мястото на поредния за деня протест. Мургавите протестиращи носели плакати и български знамена. Те са недоволни от акцията срещу незаконното строителство в т.нар. "Гъбена махала" в 4-и микрорайон на "Владиславово". В Деня на народните будители - 1 ноември, кметът на района - Неделчо Михайлов, изпрати общински инспектори, които измериха къщите и бараките в гетото. Тази седмица изтича 7-дневният срок, в който обитателите на махалата трябва да докажат законността на постройките си. След това предстои издаване на заповеди за събарянето им. „Спазваме стриктно процедурата на закона”, беше коментарът на Неделчо Михайлов.

10:30 Две полицейски патрулки вече пътуват към мястото на протеста.

10:40 12 роми стоят в момента пред  кметството във „Владиславово”. Мъжетe твърдят,  че допреди 15 минути са били поне 50-60 жени и деца, но полицията ги помолила да се разотидат и те изпълнили разпорежданията им. Обитателите на Гъбената махала признават, че домовете им са незаконни, но са с впечатлението, че общината не си е свършила работата, защото за 20 години откакто са там не е узаконила строежите им. Администрацията трябвало да им изготви проекти и да им издаде разрешителни за строеж. Кметът, според тях трябвало да издири собствениците на земята, върху която са строили и да уреди отношенията им помежду им. Служител на районната администрация, който пушеше пред сградата опита да обясни, че по закон те трябва или да купят земята или да плащат наем за ползването й, ако тя е общинска. Ромите не приеха тезата, че е техен ангажимент да имат проект и разрешително за строеж преди да вдигнат къщите си. Чиновникът подхвърли, че протестиращите  дори не знаят името на кмета на района, а идват да искат от него узаконяване на къщите им. Те пък контрираха, че кмета не е отишъл в махалата да им се представи и да ги види как живеят.

"Друго кмети имаше преди това, не можем ги помним всичките. За бежанците има къде да живеят, а за нас не. Имаме по 5-6, че и 10 деца. Едно време Тодор Живков хубави пари даваше за това, а и се радваше когато имаше много деца, Бог да го прости. Не стига, че нямаме работа, а сега искат и на улицата да ни изхвърлят. А после ще сгърчим и ще тръгнем с епикризите по болници. Ние сме кореняци и не могат да ни махнат", един през друг ръсеха живописни цитати мургавите протестиращи.

С увеличаването на броя на журналистите край тях, получаваха все по-голямо вдъхновение и подхванаха дълга тирада, че ги карали да работят 14 дни месечно срещу помощите от 50 лева, които получавали. „Ние ромите ли сме най-прости да ринем л…..а на българите, да събираме пампери и дамски превръзки", възмути се млад циганин. Друг пък попита къде изчезвали парите за престилки, ръкавици и чували, които те знае ли че се отпускат от общината, а тях пращали да чистят с голи ръце,.Ромите са убедени, че ако не са те, българите във „Владиславово“ ще затънат в боклуци.

Мъжете, очевидно глави на многолюдни фамилии, бяха категорични, че ще чакат кмета да се появи, който е на традиционната седмична оперативка в голяма община. Ако не успеят да го видят, мургавите се заканиха да продължат протеста пред кабинета на градоначалника Иван Портних.

Видео от протеста пред кметството