СОПА обжалва общинската "такса дòбър ден"

Мисия Варна

18-11-2013, 10:10

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Бившият кмет Кирил Йорданов е задължил гражданите да плащат такса за издаването на служебна бележка за липса на задължения към Община Варна като условие за извършване на заявената административна услуга

Сдружението за оптимизация на правосъдието и администрацията (СОПА) пусна жалба в съда, за отмяна на Заповед № 1008 от 09.04.2008 г., с която бившият кмет Кирил Йорданов  е задължил ползвателите на административни услуги да заплащат такса за издаването на служебна бележка за липса на задължения към Община Варна като условие за извършване на заявената услуга.

Тази справка общината я изисква за пред себе си и тя очевидно е излишна, щом изискващият я служител вижда резултата предварително на екрана на своя монитор.Единственият смисъл от тези струващи по 1,60 лв служебни справки е придобиването на приходи в общинския бюджет, но за тях няма законово основание, смятат от СОПА. Съгласно чл. 60 от Конституцията гражданите са длъжни да плащат данъци и такси, установени със закон, поради което нарушаването на принципа за законоустановеност на местните такси прави таксата за служебните бележки незаконна и недължима. Затова събирането й може да се нарече кражба, пладнешки обир или просто злоупотреба с власт. Тази такса е известна сред гражданите на Варна като "такса дòбър ден", тъй като с нея те са принудени да купуват право на достъп до почти всяка общинска административна услуга, която задължително си има своя отделна цена, допълват от сдружението.

През 2012 г. СОПА спечели адм.дело № 1520 от 2011 г. и общинската администрация вече свикна да обслужва граждани и в петък следобед. "Сега ако кметът Иван Портних отмени обжалваната заповед на своя предшественик преди съдебното решение, освен незаконните служебни бележки, той може да спести на варненци и разходите от общинския бюджет за съдебни разноски", завършват от СОПА.