Болестите идват на 45 години

Животът

16-11-2013, 08:16

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Сексът лекува всичко, успокояват учените

45-ият рожден ден слага край на доброто здраве, твърдят американски учени, пише "Новинар"

Според тях при повечето хора, превалили 40-те, се наблюдават значителни отклонения и влошаване на показателите на работа на сърцето и белите дробове. Изследванията показват, че негативната промяна е по-рязка при мъжете и малко по-бавна и постепенна при жените. Това е заключението на група лекари начело с проф. Андрю С. Джексън от университета на Хюстън, щата Тексас. Направените от тях наблюдения включват данните за повече от 20 хиляди мъже и жени на различна възраст - между 20 и 96 години, преминали над 30 различни медицински изследвания, които са включвали препоръки за храненето, движението и други фактори на начина на живот.

Резултатите сочат, че след 45 години тялото започва да губи някои от жизнените си функции. Това означава, че има клетки, които просто умират и на тяхно място не се възпроизвеждат нови. “За да бъде здравето ни добро поне до 40-45 г., трябва постоянно да наблюдаваме теглото си, да се откажем възможно най-бързо от вредните навици и да отделяме повече време за спорт и разходки”, твърдят авторите на проучването. Хиподинамията (недостатъчното движение) и наднорменото тегло водят до по-бързо остаряване на тялото, обясняват лекарите. Това означава, че

биологичната възраст на хората е по-голяма от реалната

т.е. въпреки че празнуват 30-ия си рожден ден, тялото е с показатели на 40-годишни.
“Човечеството, макар и да живее по-дълго, старее по-бързо и става все по-закръглено и обездвижено”, смята проф. Джексън. “В резултат на това сърцето и дробовете ни по-рано губят част от ефективността си”, смята още лекарят.

Това води до обща отпадналост на тялото, органите не се снабдяват с достатъчно кислород, което пък става причина за проблеми с паметта и променливо настроение. Все пак обаче има начин да запазим тялото по-дълго време младо и здраво. Панацеята се оказва доста приятна – сексът.
Около 50 процента от представителите на силния пол

могат да доживеят до 80 години, ако поне веднъж седмично правят секс

Това показват резултатите от проучване на тайвански учени, според което редовният секс намалява наполовина риска от инсулт, с до 40 процента от диабет и с до 30 процента възможността за поява на здравословни проблеми в сърдечносъдовата система. Лекарите смятат, че приятните креватни ласки могат да подобрят цялостното състояние на организма.

За мъжа, останал вдовец на възраст до 65 години, рискът от смърт преди достигане на 80-годишна възраст се увеличава със 70 на 100, докато за жените този показател е само 33 процента.

Затова мачовците трябва да се отнасят много отговорно към лечебните занимания под завивките. Резултатите на екипа от специалисти, начело с Хуанг Куан Чен от университета на Тайван, сочат, че сексът като цяло предпазва организма от преждевременно стареене.

Усмивка за щастливи старини

Позитивизмът е най-важното „лекарство” за старостта, смятат лекари от САЩ. Оптимизмът и увереността, че можем да се справим с нещата, които ще ни поднесе животът, имат ключово значение за дълголетието. С тази теза учените се противопоставят на широко разпространеното схващане, че дълголетието зависи само от физическото състояние и здравето.

Изследване сред 500 души на възраст между 60 и 98 г. показва, че положителното мислене е определящо за дълголетието. “Доста от тях в никакъв случай не биха могли да бъдат наречени здрави в традиционния физиологичен смисъл на тази дума. Мнозина от тях посочиха на първо място по важност усещането си за щастие, а не физическото си състояние”, казва ръководителят на изследването проф. Дилип Джест.