Водата в 19 от 26 чешми край Варна е негодна за пиене

Животът

15-11-2013, 16:59

Снимка:

Велоклуб "Устрем"

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Велоклуб „Устрем” прави електронна карта на чешмите по проект „Вода за живот”

Водата на 26 чешми, които се намират в близост и по туристическите маршрути, са изследвали от велоклуб „Устрем” по проект „Вода за живот”, съобщиха от клуба. Резултатите показват, че само 8 от чешмите отговарят на стандартите за питейна вода, 7 имат замърсяване с нитрати, а 12 са извън микробиологичните норми, уточниха от „Устрем”. В рамките на проекта е събрана допълнителна информация за чешмите – местоположение, координати, снимки, история, алтернативни имена; създаден е сайт за публикуване на резултатите от изследванията, събраната информация и електронна карта на чешмите; поставени са табели със заключения от изследванията върху чешмите. Маркиран е маршрут, продължаващ синята туристическа маркировка, в района на с. Осеново; оформен е кът за отдих и пикник в района на „Кюмюр чешма“ до с. Орешак, по жълтия пешеходен и червения велосипеден маршрут.

Според изследванията, на стандартите отговарят следните чешми: Тракийска, Голямата (с. Орешак), Тодорова, Кюмюр, Царската вода, Долмен, Гюл бунар, Свети Седмочисленици.

Според Районна здравна инспекция – Варна, в пределите на Общината се следят показателите на други 18 чешми. С времето качеството на водата от изворите се променя и за да бъдат актуални резултатите, изследвания трябва да се правят на всеки 2 месеца. За това направените заключения не са окончателни, но дават една добра моментна картина на ситуацията.

Проектът „Вода за живот“ е реализиран от Велоклуб „УСТРЕМ“ по програма „Младежки дейности“ на Община Варна. Той е насочен към младежите и цели осмисляне на свободното им време, чрез градивни и обществено полезни дейности.