Областният още пита парк ли е "Салтанат", от общината - там има само алеи

Мисия Варна

14-11-2013, 16:16

Снимка:

n/a

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Салтанат бил квартал като "Владиславово"

Кметът отсече: Без коли в Морската

Нямало документи, които доказват, че Морската продължава след Зоопарка

Областният управител на Варна продължава да издирва документи, доказващи, че местността "Салтанат" е парк, част от Морската градина.

На среща на заинтересованите страни на 18 септември т.г. в Областна администрация бе взето решението за събиране на документи, които биха могли да спомогнат за определяне статута на местност „Салтанат“. До настоящия момент, в отговор на изисканите по официален ред справки от Община Варна, в Областна администрация Варна не са постъпили каквито и да било документи, които биха могли да имат отношение към определянето на парковия характер на местността, твърдят от кабинета на губернатора.

"С оглед на гореизложеното още веднъж се обръщам към цялата местна общественост с апел за предоставяне в деловодството на Областна администрация Варна на документи, които биха могли да посочат дали в исторически план територията е съществувала като паркова зона или не", гласи призивът на областния Иван Великов. За целта той удължава срока за събиране на документи по казуса. "Ако до 15 декември 2013 г. не бъдат получени допълнителни и достоверни данни по поставения на разглеждане въпрос, ще считам, че общественият интерес не е накърнен и Областна администрация Варна няма да предприема никакви последващи стъпки", заявява той в специално съобщение, разпространено днес.

В същото време кметът на Варна Иван Портних се позова на кадастралния план на "Салтанат", приет през 2007-а година. Според него всички пътища в местността са алеи и по тях не могат да се движат коли.

По рано днес в ефира на Дарик радио зам.-кметът по юридическите въпроси Пламена Маринова коментира новите кметски заповеди, забраняващи движението на автомобили в Морската градина. „Досега заповедите са "падали" в съда, тъй като не е била спазена процедурата по тяхното издаване. Никога не са били разглеждани по същество оплакванията на заинтересованите лица, че са нарушени техни интереси. Това наложи дългия срок до издаването на този административен акт, но всичко беше направено с идеята да има стабилност по отношение на формалните основания по издаването и спазването на съответната процедура”, коментира юристът.

От думите й стана ясно също, че може да се допусне движение на коли в Приморския парк, само ако се промени статутът на пътните артерии в него – алеите да станат улици. Тези правомощия обаче са в ръцете на държавата.

„Всички участъци в Морската градина се третират като алеи, което е отразено във влязлата в сила кадастрална карта, а тя на свой ред е закон. Промяната в кадастъра може да се инициира единствено от собственика на имота, който в случая е държавата. Освен това, ако се промени начинът на трайно ползване от алея в улица, отново собственикът е този, който определя начина на движение”, поясни Маринова.

Тя добави, че се прави анализ на издадените строителни разрешения и на фактическото ползване на имотите в парка. „До момента е установено, че разрешенията за строеж са валидни. Имало е срокове за тяхното обжалване, които са изтекли. Така че имаме влезли в сила законни административни актове”, добави Маринова.