Килърите не искат да ги съдят в столовата на затвора (видео)

На 19 ноември 2013 година, от 10 часа ще продължи заседанието по делото "Килърите" във Варненския апелативен съд.

Втората съдебна инстанция даде възможност на защитата на шестимата подсъдими и на адвокатите на частните обвинители да се запознаят с допълнението от 100 страници към протеста на Шуменска окръжна прокуратура.

Предмет на въззивния контрол е присъдата на Шуменския окръжен съд(ШОС), който призна вината на Петър Стоянов - Сумиста, Васил Костов - Кеца, Янко Попов - Туцо, на бизнесмена от Търново Георги Вълев, на бившия полицай Петър Атмаджов и на хижаря Райчо Стойнев за убийствата на Борислав Георгиев - изпълнителен директор на „Атоменергоремонт“, на търновския адвокат Петър Лупов и на шуменския бизнесмен Румен Рачев. Престъпната група бе осъдена също за палежи, побои, лихварство и за притежание на незаконни оръжия. На 21 декември миналата година Шуменският окръжен съд наложи три доживотни присъди без право на замяна на Петър Стоянов, на Васил Костов и на Георги Вълев. Останалите от групата на "Килърите" - Янко Попов, Райчо Стойнев и Петър Атмаджов получиха по-леки присъди.

В следобедното заседание днес Варненският апелативен съд остави без уважение молбата на подсъдимия Васил Костов да бъде изменена в „домашен арест“ мярката му за неотклонение. Основание за отказа на съда бяха заключенията на трите съдебно-медицински експертизи, които установяват здравословното състояние на бившия охранител. След направената му в края на септември тази година операция в Специализираната болница при Софийския затвор, експертите медици са дали заключение, че подсъдимият е в добро здравословно състояние. Варненският апелативен съд намира, че няма нови обстоятелства, свързани със здравето на Костов, които да дават основание за изменение на мярката за неотклонение. Това определение не подлежи на обжалване.

По-рано днес започна изслушване на становища, възражения и искания по доказателствата по делото на "Килърите". Делото на втора инстанция тръгна в столовата на варненския затвор, превърната в съдебна зала. Преди даване ход на делото съдебният състав призова страните да изразят становища, възражения или да направят искания по доказателствата. Бяха изслушани всичките 14 упълномощени защитници на подсъдимите, резервните адвокати, защитниците на гражданските ищци и представителите на държавното обвинение. Всички адвокати се обединиха около искането да не се дава ход на съдебното заседание поради няколко причини.

Според адвокатите – Шуменският окръжен съд не е уведомил защитниците, когато е изготвил мотивите по делото и те не били изготвили в пълния им обем възраженията, които имат срещу произнесените присъди. Второто основание на адвокатите бе свързано с внесеното допълнение от 100 страници към протеста на Шуменска окръжна прокуратура. Не всички от защитата познавали новите основания на държавното обвинение за протеста.

Според защитниците нямало и законови основания главният прокурор на републиката да назначи Ася Петрова да бъде наблюдаващ прокурор по делото пред въззивната инстанция, след като е била в екипа на обвинението по делото в Шуменския съд. Представителите на държавното обвинение обаче са на мнение, че законово и институционално обосновано е участието на прокурор Ася Петрова в процеса.Прокурорите по делото Стефка Якимова и Ася Петрова въэразиха срещу опитите на адвокатите да оспорят присъствието на Петрова в съдебното заседание.

Третото общо становище на адвокатите на 6-мата подсъдими бе свързано с мястото, където се гледа делото. Въпреки добрите условия, създадени за процеса в нарочно оборудвана съдебна зала, близо да варненския затвора, както и специална зала с видеоконферентна връзка, в която медиите могат да наблюдават процеса, защитниците настояха делото да се разглежда в единствената съдебна зала, която има Варненският апелативен съд. Те твърдят, че няма законови основания делото да се гледа извън съдебната сграда, в която правораздава Апелативен съд Варна.

Подсъдимият Петър Стоянов благодари на съдебния състав на Апелативния съд Варна за възможността да се запознае с мотивите на първата съдебна инстанция. "Искам процесът да влезе в коловозите на правото“, каза той и настоя за справедлив и публичен процес, достъпен за журналисти и за широката общественост.
Прокурорите по делото Стефка Якимова и Ася Петрова въэразиха срещу опитите на адвокатите да оспорят присъствието на прокурора от ВКП Ася Петрова в съдебното заседание.

ВИДЕОРЕПОРТАЖ от днешното заседание