Бъдещи медици правят кампания за безплатно изследване за диабет

Животът

12-11-2013, 12:15

Снимка:

Студенти от МУ по време на кампанията през 2012 година

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Профилактиката, напомнят още студентите, е най-доброто лечение на което и да е заболяване

На 14 ноември - Световен ден за борба с диабета, студентите медици ще осъществят ежегодната кампания „Диабет“. От 9:00 часа до 12:00 часа ще можете да проверите нивата на кръвната си захар в някой от петте пункта. Те ще бъдат в УМБАЛ „Св. Марина“, СБАГАЛ „Проф. д-р Димитър Стаматов“, Медицинския университет, Факултета по дентална медицина и Икономическия университет. Това е шестата по ред кампания, която организира Студентският съвет към МУ - Варна, Асоциацията на студентите по медицина, Асоциацията на студентите по Дентална медицина, Асоциацията на студентите по Фармация и Клиника по ендокринология и болестите на обмяната в Университетската болница “Св. Марина“.

От 18.30 часа, във II аудитория на МУ – Варна, ще се проведе лекционен модул, на който ще бъде направено обобщение на кампанията, ще бъдат представени резултатите от предишната кампания и ще бъдат дадени конкретни съвети и насоки за превенция и профилактика на захарния диабет във Варна. Проф. д-р Стефан Иванов от Катедрата по акушерство и гинекология ще говори по темата за гестационния диабет. Проф. д-р Кирил Христозов, от Катедрата по вътрешни болести ще закрие събитието, а на всички студенти доброволци ще бъдат връчени сертификати за участие.
Захарният диабет тип 2 е социално значимо, епидемично заболяване, широко разпространено в България. За да бъде ефективна и перспективна борбата с диабета, трябва да бъде предприета конкретна държавна политика, която да включва информационни кампании, редовни профилактични прегледи и строг контрол над заболяването. Профилактиката, напомнят още студентите, е най-доброто лечение на което и да е заболяване, и особено на тези, които прогресират бавно и с не дотам остра симптоматика като захарния диабет тип 2.

Броят на мъжете, страдащи от диабетни и преддиабетни състояния, е нараснал и надхвърлил този на жените. В сравнение с резултатите, получени в предходни години, във Варна се наблюдава видимо увеличение на броя на преддиабетните състояния – това показаха резултатите от миналогодишната Кампания „Диабет“, която проведоха студентите към Медицински университет. Силно обезпокоителен е и фактът, че броят на хората под 55 години, страдащи от това заболяване, е нараснал и при двата пола.