Столовата на варненския затвор става съдебна зала за "Килърите"

Крими

11-11-2013, 10:48

Снимка:

© БГНЕС

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Изцяло ремонтирани и прясно боядисани са стените. Сменени са бравите, монтирани са микрофони, озвучаване и камери за видеонаблюдение

При засилени мерки за сигурност делото "Килъри" ще започне на втора инстанция тази седмица във Варна. Апелативният съд ще заседава не в Съдебната палата, а в затвора в морския град.

Първото заседание по делото "Килъри" пред Варненския апелативен съд е насрочено за 12 ноември в бившата столова на затворническата администрация, която се превръща в съдебна зала само за два месеца. Изцяло ремонтирани и прясно боядисани са стените. Сменени са бравите, монтирани са микрофони, озвучаване и камери за видеонаблюдение. Към настоящия момент са похарчени около 50 000 лева, съобщава bTV. За конвоя на подсъдимите ще се изискват значителни мерки за сигурност не само от съдебна охрана, но и от МВР.

По делото "Килърите" магистратите ще разгледат общо 9 жалби от подсъдимите и частните обвинители срещу присъдата на Шуменския окръжен съд, който призна вината на Петър Стоянов - Сумиста, Васил Костов - Кеца, Янко Попов - Туцо, бизнесмена от Велико Търново Георги Вълев, бившия полицай Петър Атмаджов и хижаря Райчо Стойнев за убийствата на Борислав Георгиев - изпълнителен директор на „Атоменергоремонт“, на търновския адвокат Петър Лупов и на шуменския бизнесмен Румен Рачев. Престъпната група бе осъдена също за палежи, побои, лихварство и за притежание на незаконни оръжия.

След 50 заседания и разпит на близо 150 свидетели в края на миналата година доживотни присъди без право на замяна получиха Петър Стоянов, Васил Костов и Георги Вълев. На Янко Попов беше наложено наказание от 17 години затвор, на Райчо Стойнев – 15 години, а на Петър Атмаджов – 4 години. За последните трима Шуменска окръжна прокуратура настоява за по-тежки присъди.